Se bilder av supermånen

Läs om vetenskapen bakom den största månen på 18 år och se ett antal fina bilder av supermånen.

22 mars 2011

I lördags var månen närmare jorden än den varit på 18 år, och det gjorde den så kallade supermånen till den största fullmånen på åtskilliga år.

Den månatliga fullmånen liknar alltid en stor skiva, men eftersom månens bana är äggformad, är den ibland i perigeum, dess kortaste avstånd från jorden i den ungefär månadslånga måncykeln, eller i apogeum, dess längsta avstånd från jorden.

Eftersom storleken av månans omloppsbana varierar en smula, är varje perigeum inte alltid på samma avstånd från jorden.

Lördagens supermåne var bara 356577 kilometer från jorden, vilket gjorde den omkring 20 procent ljusstarkare och 15 procent större än en normal fullmåne, säger Anthony Cook, som är astronom på Griffith-observatoriet i Los Angeles i USA. Förra gången fullmånen var så nära jorden var enligt NASA 1993.

Trots rykten på internet hade fenomenet ingen inverkan på jordskalvet och tsunamin den 11 mars i Japan.

Jordskalvet i Japan hade ingen koppling till supermånen

En sådan närkontakt med månen kan dock orsaka lite högre tidvatten än normalt och lokala översvämningar, i synnerhet om en storm redan är i antågande, säger astronomer.

En supermåne kan även ha en viss inverkan på den seismiska aktiviteten på grund av den starkare gravitationen mellan månen, solen och jorden.

Inte desto mindre finns det ingen klar indikation på att något av dessa fenomen hade någon inverkan på jordskalvet och tsunamin i Japan.

”Jordskalvet i Japan inträffade när månen var nära sitt genomsnittliga avstånd från jorden – det var inget extremt med dess position eller fas”, säger Anthony Cook.

”Medan en del skalv tycks ha en koppling till tidvattnet är detta inte ett av dem.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...