Europeisk astronaut: Vi måste se oss själva som jordbor

I dag är det ett år sedan ESA-astronauten Andreas Mogensen satte fötterna på jorden igen efter tio dagar i viktlöst tillstånd. Upplevelsen har gett honom ett nytt perspektiv på människans tid på jorden som han gärna vill föra vidare till oss andra.

12 september 2016 av Nanna Vium / Illustrerad Vetenskap

”Jag var lite yr”. Det var den omedelbara reaktionen från den danske ESA-astronauten Andreas Mogensen när han för ett år sedan skulle sätta ord på sitt fysiska tillstånd precis efter resan från den Internationella rymdstationen ISS tillbaka till jordens yta.

Mogensen var en del av det som kallas Iriss-uppdraget och hade bland annat som uppgift att frakta en ny rymdfarkost upp till två astronauter som ska tillbringa ett år på ISS - cirka 386 kilometer ovanför jorden.

Därmed var han den förste dansken i rymden någonsin.

Titta hur det såg ut när Andreas Mogensen och kosmonautkollegorrna lyfte i cirka 27 600 kilometer i timmen från rymdbasen Baikonur i Kasakhstan. (Själva uppskjutet hittar du 02:30 in i klippet).

Finns inga landgränser i rymden

Totalt tillbringade Andreas Mogensen åtta dagar tillsammans med kollegorna på rymdstationen, som flyger fram i 28 000 kilometer i timmen och därför kan hinna runt jorden på lite drygt en och en halv timme.

För astronauten kastade det ett helt nytt ljus över vårt gemensamma liv på jorden.

”En av det första sakerna man märker när man är ombord på rymdstationen och tittar ned på vår vackra planet är att man inte ser några gränser mellan länder, sa astronauten när han under förra fredagen höll tal på DTU Space i Köpenhamn i Danmark tillsammans med sin ryska kosmonaut-kollega Sergey Volkov med anledning av ett-årsjubileet av deras resa.

”Det blir också mycket symboliskt för vad det är vi håller på med där uppe – vi reser dit upp som representanter från jorden och mänskligheten och arbetar tillsammans sida vid sida mot samma mål”, fortsatte han.

Vi måste se på oss själva som jordbor

Just samarbetet över gränserna är något som vi bör hämta hem till jorden, anser den europeiske astronauten.

”Rymdstationen är otroligt stor och komplex och det är bara genom ett internationellt samarbete som vi har kunnat skapa det här forskningslaboratoriet i rymden – det samarbetet kunde vi lära mycket av här nere på jorden”, säger Andreas Mogensen.

Han tror att den internationella lagandan skulle kunna stärkas på "alla områden" och att vi generellt måste uppfattas oss själva på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag.

”Det där med gränser är något vi människor har skapat, det är nästan onaturligt och det finns ingen anledning till varför vi inte ska se oss själva som jordbor", säger han.

Läs också

Kanske är du intresserad av...