Höjdpunkter från en astronauts dagbok

Utspilld juice och en icke fungerande luftsluss är några av de händelser som en av rymdresenärerna minns bäst.

7 juli 2011 av Ker Than, National Geographic News

Från en pinsam incident med en juicebehållare till att vara utelåst i rymden. Rymdfärjeprogrammet har gett den amerikanske astronauten David Wolf några oförglömliga upplevelser.

När rymdfärjan Atlantis denna sommar skickas upp för sista gången, innebär det slutet på NASA:s 30 år långa rymdfärjeprogram, och rymdfärjeastronauter kommer att bli ännu ovanligare än de redan är.

En av de få är David Wolf, som är en av astronautveteranerna hos NASA. Sedan 1993 har han varit ute i rymden fyra gånger, deltagit i sju rymdpromenader och tillbringat 128 dagar ombord på den ryska rymdstationen Mir, föregångaren till den internationella rymdstationen ISS.

Vi bad David Wolf berätta om några av de mest minnesvärda upplevelserna från hans historiska besök på rymdstationen Mir, som började med en flygtur ombord på Atlantis.

Det stora utsläppet av fruktjuice

Atlantis dockade vid den ryska rymdstationen och 1997 och lämnade av David Wolf för en längre vistelse. För David Wolf fick det hela dock en något klibbig upptakt.

Under sin första, ceremoniella måltid tillsammans med de nya besättningskollegorna, kaptenen på Mir-24, Anatolij Solovijev, och rymdteknikern Pavel Vinogradov, fick David Wolf en förpackning med en fruktdryck, som var gjord av vinbärsgelé och fruktkött.

”Den påminde om tjockflytande grapefruktjuice”, minns David Wolf.

Efter lite fumlande, under vilket behållaren öppnades i fel ände, råkade David Wolf spruta fruktjuice på väggen och på luftkanalen i Mirs boendeområde. En kassettbandspelare och behållaren till banden träffades också.

”Den stora, amöbaformade bubblan rörde sig tvärs genom kabinen, och ingen reagerade snabbt nog för att ingripa”, säger David Wolf. ”den skymde belysningen, medan vi gapande och storögda följde den. Det var mitt första möte med min nya besättning."

För att kompensera för sin blunder tog David Wolf, som är läkare och elektroingenjör, bandspelaren och plockade isär den samt erbjöd sig att att städa i boendeområdet resten av sin tid ombord på Mir.

På grund av den upplevelsen var David Wolf lättad, när Mir till slut togs ur drift och plockades ned från sina bana år 2001.

”Det var lite vemodigt, men jag kände även lite glädje, eftersom beviset för mitt misstag begravdes för evigt i Stilla havet.”

Överväldigad av jorden

På David Wolfs första rymdpromenad från Mir ”gick vi ut genom luckan i fullständigt mörker”, säger han.

”Allt var som det skulle vara, men omkring 20 minuter senare badade vi i solljus, och plötsligt var jorden helt synlig 400 kilometer under oss och passerade med åtta kilometer i sekunden.

”När jorden lystes upp, var jag helt uppslukad och fullständigt trollbunden och spänd, innan jag kunde slappna av.”

”Alla astronauter blir bokstavligt talat överväldigade av jordens skönhet och form, när de ser den första gången”, tillägger David Wolf.

”Det är jorden i sin renaste form. Det finns inga gränser, och färgerna är djupare än något fotografi kan återge ... Jag har över 170 rymddagar [i loggboken], och min sista titt på jorden från rymden var en precis lika stor upplevelse som min första.”

Strandsatt i underlandet

David Wolfs första rymdpromenad var nära att även bli hans sista, eftersom ett missöde med luftslussen gjorde att han och en annan astronaut blev strandsatta utanför Mir i flera timmar.

”Jag får rysningar när jag tänker tillbaka på den upplevelsen”, säger David Wolf. ”Men då försökte vi bara lösa problemet ett steg åt gången, och jag var inte ens nervös.”

Trots risken säger David Wolf att rymdpromenaderna är några av de bästa minnena från hans tid i rymden.

”En människa kan inte uppleva något mer magiskt än att fästa en säkerhetslina till utsidan av en rymdfarkost och ge sig ut i detta stora, mörka tomrum”, säger David Wolf.

”Det finns inget upp eller ned, och man måste vara mycket noggrann med att hålla koll på sin orientering och riktning. Det är som att vara Alice i underlandet.”

Rörd till tårar

Under sin blygsamma fritid ombord på Mir tittade David Wolf på film på en bärbar dator, ibland med en påse nötter svävande inom räckhåll.

David Wolf säger att han överraskades av hur mycket större intryck en film kunde göra, när han såg dem isolerade i rymden, långt från sitt hem, sin familj och sina vänner.

”Helt oväntat fällde jag min första tår i rymden, när jag såg filmen Apollo 13”, säger David Wolf.

”När man har varit hemifrån i flera månader, känns filmerna som den enda förbindelsen till jorden, och man dras snabbt in i dem av sitt medvetande.”

Farväl till rymdfärjan

Med så många minnen från sin tid i omloppsbana har David Wolf blandade känslor inför slutet på rymdfärjornas era.

”Historiskt sett tror jag att rymdfärjeprogrammet kommer att betraktas som ett av de mest storslagna exemplen på människans vilja och företagsamhet”, säger han.

”Det är tråkigt att det slutar, men vi har lärt oss otroligt mycket, och det vi lärt oss kommer vi att använda i framtida program.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...