Solen kan få världen att slockna

Väderprognos för rymden: solstormar och risk för katastrofala strömavbrott på jorden. Är vi förberedda?

15 juni 2012 av Karen Kjær Gunn

Solen – det pulserande hjärtat i vårt solsystem, som ger vår planet liv, ljus och värme – har sedan urminnes tider tillbetts som en gud i kulturer över hela världen.

I det gamla Egypten tillbad man solguden Re, i Indien hette han Surya. Aztekerna och troligen även maya offrade människohjärtan från toppen av sina pyramider för att hjälpa solens gång över himlen.

I nordisk mytologi skapade gudarna solen av en glöd och lade den i en vagn, som gudinnan Sol körde snabbt över himlen. I Babylonien tillbad man solguden Shamash, som även var oraklens gud.

I dag skulle astronomerna vilja vara bättre på att förutspå vad som ska ske i rymden. Det är nämligen inte endast oväder här på jorden som kan påverka oss. Det kan även stora solstormar – våldsamma geomagnetiska urladdningar.

I vår elektroniska tidsålder, då vi är så beroende av strömförsörjning, satellitbaserad kommunikation, GPS-navigation med mera, står vi inför den situationen att supersolstormar kan släcka ned vår värld, om vi inte är förberedda.

”Vi försöker förstå hur rymdvädret påverkar samhället, och hur illa det kan gå”, säger astrofysikern Karel Schrijver.

Läs mer om solens stormar, astronomernas problem med att förutsäga dem i tid, och vad det kan betyda för dig och mig. Klicka på Download-knappen nedan.

När du klickat kommer du att ombes att registrera dig som användare. Det tar en minut och är helt gratis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...