Gåtan med statyerna som gick

Arkeologerna försöker komma fram till hur moai, Påsköns berömda stenkolosser, flyttades kilometervis genom oländig terräng och om folksägnerna är sanna.

6 juli 2012 av Karen Gunn, Chefredaktör, National Geographic Nordic

Påskön sägs vara den mest avsides belägna bebodda platsen i världen. Det är också en plats som vimlar av olösta gåtor.

Mest kända är givetvis de gigantiska stenstatyerna, moai, som står överallt på ön med ryggen mot havet och blickar in över land. Hur öns ursprungliga befolkning bar sig åt för att hugga ut, transportera och ställa upp dem förblir en gåta.

En gåta är även deras mystiska skriftspråk rongorongo, som trotsar alla försök till dechiffrering – en samling okända tecken, som återger ett okänt språk. För att göra mystiken total, uppvisar 40–50 av dessa tecken en helt oförklarlig likhet med en annan gåtfull skrift: indusskriften från den betydligt äldre induskulturen i dagens Pakistan på andra sidan jorden.

Även de första invånarnas ursprung är gåtfullt. Norrmannen Thor Heyerdahl, som 1955–56 ledde de första arkeologiska utgrävningarna på Påskön, fann spår som tyder på en koppling till pre-inkakulturen i Sydamerika och ansåg därför att de kom österifrån.

Andra har pekat på polynesier från Stillahavsöarna västerut. Enligt folkets egna muntliga traditioner fanns det två etniska grupper – långöron och kortöron – som under en period nästan utplånade varandra genom en serie krig.

Läs mer om livet på Påskön i dag och forskarnas senaste försök att lösa några av öns gäckande gåtor. Klicka på Download-knappen nedan.

När du klickar på Ladda ned-knappen uppmanas du att registrera dig som medlem i natgeo.se.

Läs också

Kanske är du intresserad av...