Hur uppfördes den mystiska Trajanuskolonnen i Rom?

Kejsar Trajanus kolonn har rest sig över Rom i mer än 1900 år. Den 38 meter höga kolonnen stod färdig år 113 och var en enastående arkitektonisk bedrift. En bildfris ringlar sig uppför kolonnen som ett hoprullat seriealbum.

13 april 2015 av Karen Gunn

Krigen mot barbarerna

I två krig mellan år 101 och 106 rustade den romerske kejsaren Trajanus en armé med tiotusentals soldater och korsade floden Donau över två av de längsta broar den antika världen hade skådat. Därefter besegrade han vid två tillfällen ett mäktigt, barbariskt rike på dess egen, bergiga mark och raderade det systematiskt från Europakartan.

Till minne av segern

Trajanus krig mot dakerna – ett folkslag i dagens Rumänien – resulterade i ett förbluffande krigsbyte. Detta användes bland annat till att uppföra Trajanus forum i Rom med ett stort torg omgivet av kolonnader, två bibliotek och en praktfull församlingshall. Över det hela tronade en 38 meter hög marmorkolonn. Som ett modernt seriealbum ringlar sig en berättelse om krigen runt kolonnen i en spiral mot toppen med 155 scener och 2662 figurer. Kejsar Trajanus uppträder själv i 58 av scenerna.

Animationsvideo: Så kom Trajanuskolonnen till

Hur kolonnen kom till, och hur historiskt korrekt berättelsen på den är, debatteras fortfarande intensivt. Här kan du se en fascinerande video om hur kolonnen uppfördes. Videon är på engelska.

Läs mer om Trajanuskolonnen i Rom i artikeln från National Geographic nummer 4/2015 genom att klickah här:

OBS! Du måste ha en användarprofil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara ett ögonblick. När du klickar på Ladda ned-knappen, får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...