IS förstör ännu ett historiskt monument i Syrien

Syrien plågas fortfarande av den militanta gruppen Islamiska staten (IS), som fortsätter att spränga viktiga arkeologiska minnesmärken och monument i luften.

23 oktober 2015 av Andrew Curry

IS krossar arkeologiskt arv

IS tillfogar ännu ett monument till listan över förstörda minnesmärken i den syriska staden Palmyra. Den här gången gick det ut över den romerska triumfbågen.

Syrien och Irak har tvingats på knä av IS och kriget mot det arkeologiska arvet, som utkämpas med sprängämnen och bulldozrar.

IS säger att förstörelsen är religiöst grundad, men de har samtidigt stulit och sålt vidare otaliga konstskatter med stor förtjänst för att finansiera sitt stridande.

Miljoner på flykt

Ökenstaden Palmyra öster om Damaskus var i århundraden en viktig oas och anhalt för resande och karavaner på Sidenvägen.

Chefen för Syriens officiella avdelning för forntidsminnen och antikviteter, Maamoun Abdulkarim, anser att förstörelsen av triumfbågen är ren vandalism.

”IS drivs inte längre av någon ideologi, för nu spränger de monument utan religiöst värde i luften”, säger han.

IS är bara en av många militanta fraktioner i Syrien som kämpar om makten i landet. Inbördeskriget har hittills kostat mer än 230000 personer livet, medan flera miljoner blivit hemlösa eller drivits på flykt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...