Laser avslöjar hemlighet bakom gotisk arkitektur

Konsthistoriker använder laser för att förstå medeltidens hantverkare inom gotisk arkitektur, och de nya laserskanningarna blottar en och annan hemlighet.

23 juli 2015 av Rachel Hartigan Shea / National Geographic

Laserteknik kastar avslöjande ljus över katedralen i Washington

Gotisk arkitektur präglas av byggfusk

Gotiken är en europeisk medeltida stilperiod, och i dag vittnar i synnerhet katedraler från den tiden om en stor arkitektonisk era. Mest känd är nog Notre Dame i Paris, som årligen tar emot tretton miljoner besökare.

Hur hantverkarna rent praktisk byggde mästerverken har det skrivits många böcker om. Nu har konsthistorikern Andrew Tallon grävt ett spadstick djupare. Laserskanningar visar att byggfusket var utbrett.

Med hjälp av laserskanningar avslöjar Tallon flera genvägar som de gotiska hantverkarna använde under konstruktionen av de historiska byggnaderna.

Till exempel byggdes Notre Dame på instabil mark, som fick en fasad att luta. I stället för att reparera eller bygga om väntade arkitekter och hantverkare ett decennium, tills de var säkra på att underlaget var fast, innan de fortsatte. Skanningarna avslöjar bland annat ett antal statyer, som är hela 30 centimeter ur lod.

En miljard fixpunkter skapar 3D-bild

Genom att foga samman 50 skanningar av olika platser i Notre Dame med panoramafoton lyckades Tallon skapa de realistiska tredimensionella bilderna av kyrkan. Varje skanning ger otaliga enskilda mätningar, som tillsammans resulterar i en miljard punkter. Dessa visar i sin tur katedralens alla skrymslen med en precision på fem millimeter.

Läs också

Kanske är du intresserad av...