Skyskrapa eller jordskrapa?

Blir framtidens skyskrapor uppochnedvända?

8 augusti 2013

Den omvända skyskrapan, som i stället för att sträva uppåt är nedgrävd, är ett ambitiöst projekt av de mexikanska arkitektbröderna Sebastian och Esteban Suarez. De vill bygga en omvänd, pyramidformad 65-våningsbyggnad på torget Zócalo i Mexico City. Zócalo, där det finns regeringsbyggnader och museer, kommer efter byggnationen att få en 240 gånger 240 meter stor kvadratisk yta av glas.

I jordskrapan ska det bli butiks- och kontorslokaler, men den ska också fungera som ett kulturprojekt som inte stjäl plats från eller är i vägen för utställningar, konserter eller parader på torget.

"Vi har inspirerats av underjordiska parkeringshus i Paris och andra europeiska storstäder", säger Sebastian Suarez. "Men vi anser att byggnader under jord bara är en fördel i vissa fall, när man vill bevara arkitekturen i gatuplan. Det är inte så att vi tror att framtidens arkitektur kommer att utgöras av jordskrapor. Om inte annat, så för att de är för dyra att bygga."

För att alla våningsplan i jordskrapan ska få naturligt ljus ska man dra optiska fiberkablar i glaskonstruktionen och runtom i byggnaden. Jordskrapan kommer att kräva ett omfattande ventilationssystem, kraftiga väggar och stödpelare som klarar av att stå emot trycket från geologiska lager och vatten under jord.

"Den skulle bli som en öppen ravin", säger Sebastian Suarez. "Jordskrapan är fortfarande bara på projektstadiet. Om den skulle förverkligas blir den en del av en ny sorts arkitektur: byggnader som är både luxuösa och osynliga."

Läs också

Kanske är du intresserad av...