Fotoreportage: Industriella monster

Toby Smith har siden 2008 fotograferet kraftværker i England. Målet er at vise det komplekse forhold mellem energiproduktion og miljø.

27 juni 2013

Fotoreportage af kraftværker

Mängder av kraftverk ligger utspridda i det engelska landskapet. "Liksom många andra finner jag dem märkligt vackra, arkitektoniskt fascinerande ikoner från vårt förflutna som eldar fossila bränslen och förorenar nuet", säger fotografen Toby Smith. Sedan 2008 har han utforskat kraftverkens dubbla symbolik genom att fotografera dem på natten i stort format och med långa exponeringstider för att visa den oändliga produktion som sker vid randen av våra landskap – och av vårt medvetande.

Alle forurenende kraftværker

Innan Toby Smith påbörjade den här fotoserien letade han efter ett tidstypiskt ämne som kunde definiera honom som fotograf. Det fann han här, och ämnet matchade hans personliga kunskaper. "Till exempel utförde jag rekognosceringsuppdrag i armén. Visserligen tar jag mig aldrig in på privat mark för att ta en bild, men det är ändå en erfarenhet jag haft nytta av för att hitta platser att fotografera. Jag har även studerat miljövetenskap, så det känns passande att jag har miljöförorenande byggnader som motiv", säger han.

Alla kraftverk som Toby Smith fotograferat i serien förorenar miljön, men de tillgodoser också våra ständigt växande behov. ”Mitt mål är att belysa det komplicerade förhållandet mellan energiproduktion och miljö.”

Om fotografen

Toby Smith bor i London och är fotograf för Getty Images Reportage, som ­fokuserar på miljö och hållbarhet. Han publicerar och ställer ut sina bilder runtom i världen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...