Djupt nere i en övergiven tysk saltgruva ligger tunnor med kärnavfall i en stor hög – orörd sedan 1970-talet, när denna bild togs. Foto: Emory Kristof, National Geographic.

Galleri: Giftigt avfall måste avlägsnas

Tusentals tunnor fyllda med kärnavfall avlägsnas från en övergiven tysk saltgruva, beskriven som: ”Den mest problematiska kärnanläggningen i Europa".

15 juli 2010

Tusentals tunnor fyllda med kärnavfall avlägsnas från en övergiven tysk saltgruva, beskriven som: ”Den mest problematiska kärnanläggningen i Europa".

En arbetare står i den salthaltiga kammaren vid den underjordiska soptippen för kärnavfall, Asse II, i juni 2009. Från 1967 till 1978 lagrade arbetare 126000 tunnor med kärnavfall – 90 procent av det kom från kärnkraftverk – i den tidigare saltgruvan. Foto: Tobias Schwarz, Reuters.
En anställd testar för spår av radioaktiv förorening vid den underjordiska soptippen för kärnavfall, Asse II, i juni 2009. Läckage av salt, radioaktivt vatten från den statligt ägda avstjälpningsplatsen upptäcktes första gången 1988, men avslöjades för allmänheten först 2008, då det utlöste stor ilska. Foto: Tobias Schwarz, Reuters.
Tysklands miljöminister, Sigmar Gabriel, besöker kärnavfallssoptippen Asse II i september 2009. Foto: Jochen Luebke, Reuters.
En bild från juni 2008 visar hur delar av gammal gruvutrustning reser sig över landskapet i centrala Tyskland och anger var avstjälpningsplatsen Asse II ligger. Foto Friedemann Vogel, Getty Images
Demonstranter samlas framför Brandenburger Tor i Berlin under en anti-kärnkraftsdemonstration i september 2009. Asse II har blivit en slagkraftig symbol för de långsiktiga riskerna med kärnkraft. ”Vi måste förvara avfallet i tiotusentals eller hundratusentals år”, säger Werner Nording från det tyska förbundskontoret för strålningsskydd. ”Det är riktigt farliga saker som vi har att göra med här.” Foto: Sean Gallup, Getty Images.
En anställd från Asse II lyser i juni 2010 med en lampa på sprickor, som orsakats av bergets rörelser i avstjälpningsplatsen för kärnvfall. Foto: Sean Gallup, Getty Images.
En bild inifrån Asse II visar hur tunnor knuffas nedför en brant på 1970-talet, när avfall från kärnkraftverk fortfarande deponerades på platsen. Det låg- och mellanradioaktiva materialet omfattar giftigt uran, rodium och plutonium. Foto: Emory Kristof, National Geographic.
En övergiven kranstyrningspult står i juni 2009 vid laststationen till ett av de förseglade deponeringsrummen i Asse II. Förbundskontoret för strålningsskydd har planer på att börja borra sig in i rummen senare under 2010 eller i början av 2011 för att undersöka skicket på dem – den första inspektionen av det slaget på 30 år. Personal ska mäta strålning och giftkoncentrationer och undersöka om det finns explosiva gaser. Foto Tobias Schwarz, Reuters.
En offentligt anställd mäter strålning i närheten av den förseglade ingången till ett av förvaringsrummen för kärnavfall i Asse II. Förbundskontoret för strålningsskydd har för närvarande en frist på tio år för att stänga anläggningen, men än så länge har ingen ny plats för kärnavfallet utsett, säger Werner Nording. Första prioritet är ”att försöka få ut det ur gruvan”, säger han. Foto: Tobias Schwarz, Reuters.

Läs också

Kanske är du intresserad av...