Ett kaliforniskt elbolag täcker taket på en 56000 kvadratmeter stor lagerbyggnad utanför Los Angeles med 33000 lättviktssolpaneler och förvandlar den outnytt­jade ytan till en energikälla för 1300 hem. Enligt kalifornisk lag ska 20 procent av energibolagens energi komma från förnybara energikällor före år 2010.

Galleri: Ljusa tider för solenergin?

6 november 2009

Solen badar oss i mer energi än vi någonsin kan använda – om vi kan tygla den. Går solenergin mot ljusare tider?

Ett förbipasserande tåg är det enda som bryter av mot de platta ökenvidderna i San Bernardino County i Kalifornien, där Stirling Energy Systems planerar att uppföra omkring 30000 solfångare.

Framtidens energikälla har ett förflutet. Skärvor från gamla speglar ligger under de nya på USA:s första kommersiella solvärmeanläggning, det 25 år gamla SEGS I i Kalifornien. I ett tal år 1977 lanserade president Jimmy Carter den ­första kampanjen för förnybar energi. Den gick dock om intet när Carter avgick och oljepriset störtdök.

På Nevada Solar One utanför Las Vegas rinner olja i rör längs rader av speglar och absorberar koncentrerat solljus. Värmen ger ånga som driver ett kraftverk på 64 megawatt. Elbolagen föredrar ofta solvärmesystem av detta slag framför de dyrare solcellerna.

Solfångarna på Sandia National Laboratories i New Mexico i USA vrider sig mot ljuset vid soluppgången. Det koncentrerade ljuset i brännpunkten driver en varmluftsmotor – en Stirlingmotor – som är effektivare än något annat system på att konvertera fotoner till växelström. Stirling Energy Systems planerar att uppföra 60000 sådana anläggningar i ökenområden vid Los Angeles och San Diego.

Utanför Sevilla i Spanien träffar solljuset ett spegelfält och reflekteras mot låga moln. Normalt riktar speglarna på Abengoa Solars PS10-anläggning ljuset mot energitornets topp, där det värmer upp ett kärl som producerar ånga, som i sin tur driver en turbin. Molniga dagar riktas speglarna mot himlen, för om solen plötsligt bryter igenom molntäcket kan ljuset värma upp tornet så snabbt att det förstörs.

I ett elkraftverk i södra Spanien fångar speglar stora som hus några av de 120 kvadriljoner watt solljus som jorden ständigt träffas av. Statsstöd till denna dyra men lovande energi­källa har gjort Europa till världens solenergicentrum.

Solpaneler på taken på en gård i Bayern genererar elektricitet när ljusstrålar frigör elektroner i en halvledare, ofta kisel. I motsats till när solljus koncentreras för produktion av ånga och därefter el är solpaneler även effektiva i liten skala.

En gammal militärbas i det forna Östtyskland har förvandlats till världens fjärde största solenergianläggning. Waldpolenz Solar Park blev färdig i slutet av 2008 och täcker 110 hektar.

Det är mer än en halv miljon paneler med tunnfilmssolceller i Waldpolenz Solar Park vid Leipzip i Tyskland. Denna nya typ av solpaneler påstås vara mycket enklare att installera och producerar billigare eletricitet.

SMA Solar Technology föregår med gott exempel och producerar solenergi på taket till huvudkontoret i Niestetal i Tyskland. Företaget säljer transformatorer, som omformar likströmmen från solpaneler till växelström, som kan ledas ut till el-nätet.

En av de stora fördelarna med solenergi är att den kan utvinnas nästan var som helst. Här är det på bullervallarna längs motorväg 92 vid München i Tyskland. Priset på solpaneler är sjunkande, och därför kommer de sannolikt att installeras på många liknande, outnyttjade platser.

När man bor i ett solenergihus är det en utmaning att få energi efter mörkrets inbrott. Med en billig katalysator som MIT-forskaren Daniel Nocera upptäckt kan vatten kanske användas som lagringsvätska, hålla lamporna lysande på kvällen och ladda en el- eller vätebil. ”Ens eget hus blir ett kraftverk”, säger han.

Energibolaget Southern California Edison har hyrt taket på denna enorma lagerlokal i Fontana i Kalifornien och installerat en solenergianläggning på 2,44 MW. Det är en del av målet att ställa upp anläggningar på totalt 250 MW inom bolagets verksamhetsområde. Southern California Edison har beräknat att 250 MW kan täcka över 160000 hushålls förbrukning.

Medan lamporna tänds i Los Angeles visar solenergiförespråkaren Larry Kazmerski upp det senaste inom solceller: böjbara tunnfilmspaneler som kan användas på så många platser att de en dag kanske kan förse hela städer med el. Det tror i alla fall denne forskare vid det amerikanska laboratoriet för förnybar energi (NREL).

Andasol 1 och 2 sticker ut bland de andalusiska åkrarna. Anläggningarna är beroende av samma energikälla som grödorna. Växter lagrar solenergi via fotosyntes, medan anläggningen lagrar den genom att använda en del av ljuset som absorberas under dagen till att värma upp tusentals ton salt. Genom att tappa saltets värme efter solnedgången kan man producera el i 7,5 timmar. Foto: Héctor Garrido

Läs också

Kanske är du intresserad av...