Överljudsbil blir snabbast

En ny jet- och raketdriven bil konstrueras för att köras i 1690 kilometer i timmen.

4 november 2009

Vilken bil är snabbast? Det är överljudsbilen Bloodhound SSC förmodligen snart. Den jet- och raketdrivna bilen, som håller på att byggas i England, konstrueras för en fart på 1690 kilometer i timmen. Om det lyckas, kommer bilen att krossa det nuvarande hastighetsrekordet på land på 1228 kilometer i timmen. Det rekordet sattes 1997 av Andy Green i den jetdrivna Thrust SSC.

Andy Green är pilot i det brittiska flygvapnet, RAF, och ska även sitta bakom ratten i Bloodhound. Han säger att farkosten för drygt 100 miljoner kronor – huvudsakligen finansierad av företag och universitet – inte bara är för skojs skull. Den ska även attrahera studerande.

”Om vi vill ha en värld med mindre koldioxid måste vi utbilda fler ingenjörer”, säger han. Den brittiska regeringen håller med. Den har avsatt sju miljoner kronor för att skolor ska kunna studera de avancerade systemen i överljudsfarkosten. Personerna bakom Bloodhound letar nu efter en öken att testköra bilen i. Andy Green säger att han är redo:

”Jag ska bara hålla den blanka sidan uppåt och den spetsiga änden framåt. Annars kommer det vi försöker göra inte att vara till någon nytta.”

Sex supersoniska steg

  1. Föraren startar jetmotorn. Efter bara 25 sekunder har bilen nått 560 km/h.
  2. Raketen tänds och slungar bilen till 1600 km/h.
  3. När toppfarten på 1690 km/h uppnåtts, stängs raketen av.
  4. Jetmotorn stängs av.
  5. Föraren slår till bromsklaffarna och, om nödvändigt, fallskärmarna.
  6. När farten är under 320 km/h stannas bilen av hydrauliska skivbromsar.

Läs också

Kanske är du intresserad av...