Robot flyr från sina skapare

En rysk robot med artificiell intelligens har hittills försökt rymma från en forskningsanläggning två gånger – trots att den fått stränga order om att låta bli.

6 juli 2016 av Karine Kirkebæk

Roboten Promobot IR77 har i allra högsta grad fått en personlighet.

Roboten har en artificiell intelligens, som från början är avsedd att kunna interagera med människor med hjälp av en stor skärm på bröstet och röstigenkänningsmjukvara.

I stället för att interagera med de människor som är närmast den – ryska forskare – rymmer den emellertid från dem. Detta trots att forskarna har försökt programmera om den digitala Houdini.

Utnyttjade olåst dörr

De ryska forskarna arbetar på Promobot IR77 på en forskningsanläggning i den ryska staden Perm.

Den 16 juni rymde emellertid roboten från området.

En av forskarna sägs ha glömt att stänga en dörr efter sig. På okänt vis rymde Promobot IR77 ut genom dörren och 45 meter ut på en närbelägen väg, där den fick slut på ström.

Det gav upphov till en mindre trafikstockning på vägen.

PR-trick?

Ett par veckor senare har Promobot IR77 nu på nytt försökt rymma igen. Forskarna bakom den frihetstörstande roboten säger att de blir tvungna att stänga av den och göra sig av med den, om den inte slutar rymma.

Historien har gett stora reaktioner på nätet. De som reagerat känslomässigt undrar om det är okej att ”döda”” en robot, för att den söker friheten.

Andra diskuterar om det hela i själva verket är ett pr-trick för att uppmärksamma den tredje generationen av Promorobotar, som lanseras i år till ett pris av cirka 60000 kronor.

Läs också

Kanske är du intresserad av...