Robotkirurgi konkurrerar ut vanlig kirurgi

Ny forskning bekräftar att robottekniken STAR vinner över kirurgers tekniker vid operationer på mjuk vävnad. Det är första gången någonsin som man har demonstrerat robotkirurgi på mjuk vävnad.

20 maj 2016 av Nadia Deleuran

Artificiell intelligens och robotar är på god väg att bli en stor del av framtiden. Nu visar det sig dessutom att kirurgi utförd med en särskild robotteknik slår expertkirurgers tekniker vid ingrepp i mjuka vävnader.

”Våra resultat demonstrerar själva potentialen för autonoma robotar att förbättra effekten, det funktionella resultatet och tillgången till kirurgiska tekniker”, säger Peter C. Kim, kirurgchef vid Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovation i ett pressmeddelande.

Kirurgiska ingrepp på grisar banar väg

Studien utgick från två ingrepp på livlösa grisar och levande grisar. Ett antal kirurger sydde linjärt i vävnaden och kopplade ihop två tarmkanaler. Exakt samma ingrepp utfördes med STAR-tekniken, som är en teknik för att sy i vävnad.

Tekniken avlägsnar kirurgens händer från ingreppet, och låter kirurgen enbart övervaka. Ingreppet planeras och utförs med robottekniken STAR.

Forskarna kom fram till att ingreppen utförda med STAR-tekniken konkurrerade ut manuell kirurgi utförd enbart av kirurger.

Robottekniken specialkonstruerad för mjuka vävnader

Kirurgiska ingrepp på mjuk vävnad har hittills enbart utförts manuellt av kirurger. Det beror på att sådana ingrepp är svåra, eftersom det förekommer oförutsägbara och elastiska förändringar i vävnad, som gör att kirurgen måste fatta snabba beslut och göra snabba ändringar.

STAR-tekniken är revolutionerande, eftersom den konstruerats för att förutse förändringarna i vävnaden. Det integrerade systemet i STAR utför självständigt förändringar med det samma i takt med att vävnaden rör sig.

Läs också

Kanske är du intresserad av...