Använd musen: Titanic på havsbottnen

Använd musen för att klicka runt i vraket av Titanic på Atlantens botten. Resterna av fartyget är utspridda över fyra kvadratkilometer svagt sluttande botten. Med sonarbilder kan de nu ses för första gången.

15 mars 2012

Virvlande bottenströmmar formar hela tiden havets botten, rör runt i avlagringar och bygger upp nya bankar, som i vissa fall är längre, bredare och högre än själva Titanic.

”Det ser ut att vara en mycket mer dynamisk miljö än vi hade förställt oss”, säger oceanografen David Gallo från Woods Hole. Han anser att många föremål från Titanic kan ligga dolda under bottenslammet – och att vandrande bankar och rörelser i de avlagrade skikten kanske kommer att begrava fartyget helt.

Resterna av fartyget är utspridda över fyra kvadratkilometer svagt sluttande botten. Med sonarbilder kan de nu ses för första gången.

Den interaktiva kartan över det huvudsakliga vrakområdet kan, tillsammans med fotomosaiker av enskilda föremål (färgbilderna), hjälpa experter att utforska, förvalta och bevara Titanic som arkeologisk fyndplats på lång sikt.

Klicka här för att logga in och öppna teckningen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...