Hindenburg­ brann upp på 37 sekunder

Visste du att det är 75 år sedan luftskeppet Hindenburg brann upp på bara 37 sekunder? Katastrofen inträffade den 6 maj 1937 vid förtöjningen i Lakehurst utanför New York. Trettiofem av de 97 ombord samt en person på marken dog. Den luxuöst inredda zeppelinaren var 245 meter lång och gjorde sin 18:e transatlantiska resa från Tyskland till Nord- och Sydamerika.Luftskeppet var byggt för att flyga med icke-brännbart helium, men på grund av USA:s handelsbojkott av helium mot Tyskland användes i stället lättantändligt väte som lyftgas.

12 april 2012

Visste du att det är 75 år sedan luftskeppet Hindenburg brann upp på bara 37 sekunder? Katastrofen inträffade den 6 maj 1937 vid förtöjningen i Lakehurst utanför New York.

Trettiofem av de 97 ombord samt en person på marken dog. Den luxuöst inredda zeppelinaren var 245 meter lång och gjorde sin 18:e transatlantiska resa från Tyskland till Nord- och Sydamerika.

Luftskeppet var byggt för att flyga med icke-brännbart helium, men på grund av USA:s handelsbojkott av helium mot Tyskland användes i stället lättantändligt väte som lyftgas.

I gengäld vidtog rederiet ett antal extra säkerhetsåtgärder, bland annat byggde man ett rökrum som var skilt från skeppets övriga utrymmen. Orsaken till olyckan har aldrig slagits fast, men den innebar hur som helst slutet på dåtidens användning av luftskepp för persontrafik.

Läs också

Kanske är du intresserad av...