Kina löser trafikproblem med svåra körkortsprov och lottning

Det finns gott om bilar i Kina. Antalet har mer än fördubblats sedan­ 2007. Därför har myndigheterna i bland annat Peking börjat lotta ut nummerplåtar. Svårare körkortsprov har också införts.

10 oktober 2012

Antalet bilar i Kina har mer än fördubblats sedan 2007 och nu vidtar myndigheterna åtgärder för att undvika att städerna korkas igen av nästintill permanenta trafikstockningar.

I Peking har man valt en radikal lösning: utlottning av 20000 nya nummerplåtar i månaden till de cirka 900000 personer som ansökt om en. Pekingbornas motdrag är att skriva upp alla familjemedlemmar för att förbättra oddsen.

Andra köper bilar som är registrerade i grannstäder, och polisen i Changzhou slår till mot fordon med falska plåtar (nedan). I Shanghai auktioneras nummerplåtar ut för 65000–70000 kronor, medan man i andra städer höjer parkeringsavgiften eller bygger tunnelbanor.

”Trafikproppar bör kunna undvikas, men just nu går det nog inte, inte ens i mindre orter”, säger Shao Chunfu vid Pekings Jiaotonguniversitet.

Svårt körkortsprov

För att få ner de över 60000 dödsfallen i trafiken om året måste nya bilister i Kina klara ett svårt körkortsprov. De måste svara rätt på minst 90 procent av frågorna, ett urval av hundratals frågor där ämnen som situationsbedömning, etikett och civilrätt avhandlas:

"När ett fordon sakta rullar runt och det går att hoppa ut ur det, bör föraren hoppa ________. " A. i körriktningen B. åt samma håll som bilen rullar C. åt motsatt håll som bilen rullar. D. åt den sida bilen rullar

Tror du att du skulle klara det kinesiska körkortsprovet? Testa här (på engelska)

Läs också

Kanske är du intresserad av...