Nord Stream avslöjar Östersjöns skatter

Anläggandet av det nya rörledningssystemet Nord Stream genom Östersjön från Ryssland till Europa har fört fram ett otal nya arkeologiska fynd i ljuset.

23 augusti 2012 av Karen Gunn, Chefredaktör, National Geographic Nordic

Östersjön har alltid varit en förbindelselänk för de människor som levt runt dess kuster. Inte minst när förbundet av fria Hansastäder med Lübeck i spetsen knöt samman regionen i ett komplext handelsnätverk, som sträckte sig från Ryssland i öster till Brygge och London i väster som medeltidens svar på EU.

Köpmännen seglade över hela Östersjön med varor som ryskt vax och ryska pälsar, polsk spannmål och preussiskt virke, flamländska textilier, tyskt järn och salt och torkad fisk från Norge. De cirka 70 Hansastäderna (se Hansan år 1400 ovan) lovade varandra hederliga vikter, låga skatter, tillgång till boende, lager och sjukvård. Gemensamt bekämpade de även pirater, konkurrenter och kungar som retade sig på Hansans pengar och makt.

Nord Stream följer Hansarutter

I dag har anläggandet av rörledningen Nord Stream från Ryssland till Tyskland följt i kölvattnet på de gamla Hansarutterna genom Östersjön. Det enorma ingenjörsarbetet med att anlägga rörledningen på land och till havs har samtidigt gett arkeologerna ett sällsynt tillfälle att göra ett tvärsnitt ned genom hela regionens historia. Trots att de ofta har arbetat ikapp med rörläggarna har de inte blivit bevikna – allt från ovanlig stenålderskonst och överdådiga guldskatter till påminnelser om Östersjöns omfattande handel och sjöslag har uppdagats.

Läs artikel om Nord Stream

Klicka på Ladda ned-knappen nedanför.

När du klickar på Ladda ned-knappen kommer du att uppmanas att registrera dig som medlem på natgeo.se. Det tar bara en minut och är helt gratis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...