Nydamskeppet seglar igen

Hundratals människor närvarade vid Sottrup Skov i närheten av Sønderborg i Danmark, när en kopia av Nydamskeppet sjösattes.

21 augusti 2013

Hundratals människor från när och fjärran hade tagit sig till den idylliska stranden i närheten av Sønderborg, när en kopia av Nydamskeppet sjösattes lördagen den 17 augusti.

Danske prins Joachim och prinsessan Marie blev väl mottagna på piren av lurspelare och en delegation iförda järnålderskläder. Talarna yttrade många berömmande ord om den praktfulla båten och båtbyggarnas insats, innan prinsessan Marie döpte båten till Nydam Tveir med ett krus mjöd. På fornnordiska betyder namnet ”Nydam Två”, berättade Nydamsällskapets ordförande Vincent Jessen, som lett det mångåriga arbetet med att bygga kopian av det välbevarade järnåldersskeppet, som hittades i Nydam Mose i Danmark för exakt 150 år sedan. Skeppet offrades till gudarna i mossen omkring 340 efter Kristus. I dag står originalet utställt på Gottorp Slot i Schlesvig.

Det kungliga paret hade de tre unga prinsarna Nikolai, Felix och Henrik med till sjösättningen. De två äldre prinsarna fick lov att avsluta båtbygget genom att fästa de båda sista årklykorna vid båtens reling. Prins Joachim, som är skeppets beskyddare, drog sedan undan kilen, så att det vackra ekskeppet kunde glida ut i Als Fjord och få vatten under kölen. Vädergudarna valde lyckligtvis att hålla regnmolnen borta under den festliga ceremonin. Både före och efter sjösättningen kunde gästerna avnjuta mjöd, korvar och annat gott vid de många bodar som ställts upp på festplatsen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...