Sista chansen att dyka ned till Titanic?

Hundra år efter Titanics förlisning kan turister nu dyka ned till det legendariska vraket, men en del experter anser att ”viloplatsen” bör lämnas i fred.

12 april 2012 av Brian Handwerk, National Geographic News

Med anledning av jubiléet tänker en dykexpedition ge turister möjlighet att se R.M.S. Titanic 100 år efter att det legendariska fartyget sjönk i den iskalla Nordatlanten.

Som ett led i en tvåveckors kryssning för 340000 kronor kommer två turister tillsammans med ytterligare en passagerare och en pilot att få lov att pressa sig in i en liten, rysk MIR-miniubåt, som är mindre än 2,1 meter bred. Färden ned till Titanics viloplats tar cirka två och en halv timme, och hela dyket tar allt som allt omkring åtta till tio timmar.

”Jag tror att en av de saker som fascinerar folk är den direkta kontakten med ett nästan mytologiskt begrepp inom skeppsfarten: Titanic”, säger Rob McCallum från Deep Ocean Expeditions, som har ensamrätt på att arrangera dyk till Titanic.

”Att kunna åka ned och se det i verkligheten och hedra det, är en otrolig del av denna expedition.”

Första Titanicdyket sedan 2005

Sommaren 2012 blir den första säsongen sedan 2005, då Deep Ocean Expeditions kan ta med människor ned till Titanic, och kanske blir det även den sista.

”Av flera skäl är det de sista dyk som Deep Ocean Expeditions gör till Titanic”, säger Rob McCallum, vars bolag började dyka till Titanic 1998. Dykbolaget tar även med turister ned till vraket av Bismarck, till Nordpolen, hydrotermiska öppningar på havsbottnen och andra extrema platser.

”Vårt underhållsfartyg måste snart pensioneras, och miniubåtarna ska tillbaka i statens tjänst.”

Vissa historiker och andra är samtidigt emot turistdyk till vraket, eftersom platsen hotas av plundring, avfall och dåligt kontrollerade tillträdesförhållanden.

Edward Kamuda, som är ordförande för Titanic Historical Society, säger att han helst ser att denna sommars expeditioner inte genomförs alls.

Vigda på Titanic

”För oss är det en viloplats. Varför störa den ytterligare?” säger han. ”Ett par åkte dig och gifte sig. Det kommer att vara kryssningsfartyg som åker dit med anledning av jubiléet, och det kommer att drickas champagne och så.”

”Är det ett passande sätt att minnas fartygets förlisning och förlusten av alla liv?”

Bör Titanic fredas?

Förmedla din åsikt i vår omröstning.

Läs också

Kanske är du intresserad av...