Titanic faller sönder

Hur länge kan Titanic förväntas överleva?

1 september 2010 av Brian Handwerk, National Geographic News

Efter att R.M.S Titanic den 15 april 1912 försvunnit under ytan var det ingen som såg fartyget förrän 1985, då det upptäcktes på bottnen av Nordatlanten.

Nu säger forskare att det legendariska fartyget – som är utsatt för metallätande livsformer, kraftiga strömmar och kanske även mänsklig vårdslöshet – kanske kommer att försvinna för alltid. Titanic håller på att falla isär.

Forskare har redan påvisat nedrasade tak, försvagade fartygsdäck, en akter som kanske är på randen av kollaps, och försvinnandet av Titanics berömda utkikskorg – från vilken utkiken Frederick Fleet fick syn på historiens mest beryktade isberg.

”Alla har en åsikt” om hur länge Titanic kommer att förbli mer eller mindre intakt, säger forskningsspecialisten Bill Lange vid Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts i USA.

”En del tror att fören kommer att kollapsa om ett ett eller två år”, säger Bill Lange. ”Men andra säger att den kommer att hålla i flera hundra år.”

Med Bill Lange som ledare av den optiska uppmätningen stävar en ny expedition på söndag ut från St. John i Newfoundland – omkring 560 kilometer från fartygets viloplats på 3,8 kilometers djup. Målet: att bevara Titanic virtuellt i dess nuvarande skick och slutgiltigt konstatera hur medtaget vraket är, och hur länge det kan tänkas hålla.

”Vi kommer att försöka skaffa fram konkreta upplysningar till de personer som kan göra den typen av bedömningar”, säger Bill Lange.

3D-modell av Titanic

Den 20 dagar långa Titanic-expeditionen kommer att använda fjärrstyrda ubåtar i en unik arkeologisk undersökning av det tre gånger fem kilometer stora området med vrakdelar, däribland Titanics båda halvor. Fartygets främre och aktre del bröts i två delar, innan fartyget sjönk, och de ligger nu en halv kilometer från varandra.

Tusentals foton och videofilm i hög upplösning ska i kombination med akustisk kartläggning och ekolod skapa en tredimensionell modell av platsen, som forskare och privata ”soffäventyrare” kan gå på upptäcktsfärd i.

En del foton kommer att avslöja delar av Titanic som man inte tidigare sett, säger organisatörerna. Andra bilder kommer tillsammans med dokumentation från tidigare år att hjälpa experter att bedöma hur snabbt vraket bryts ned.

Expedition Titanic ska även samla in mer konkreta data, till exempel genom att mäta tjockleken av fartygets skrov och genom att bärga och undersöka några testplattformar av stål, som placerats på platsen. Dessutom tänker forskarna göra mätningar av det omgivande vattnet för att undersöka dess förmåga att upprätthålla djur- och växtliv i havet – en primär orsak till nedbrytningen av Titanic.

Andra har redan sett Titanic förfalla

P. H. Nargeolet, som är en av ledarna av Titanic-expeditionen, gjorde under 1980- och 1990’-talet över 30 ubåtsdyk till platsen där Titanic ligger – och såg under den perioden fartyget förfalla.

Mellan 1987 och 1993 såg P. H. Nargeolet taket i gymnastiksalen rosta och kollapsa, och det översta promenaddäcket var också i förfall. Under ett dyk i början av 1990-talet såg han att utkikskorgen – som man tidigare sett var fäst vid den främre masten – hade försvunnit helt, förmodligen för att den varit så medtagen att den brutits av och fallit ned på en okänd plats.

”På vissa ställen såg jag en stor skillnad, och på andra ställen kunde man knappt se att det hänt något”, säger P. H. Nargeolet, som är chef för undervattensforskning i RMS Titanic Inc., ett kommersiellt bolag, som har bärgat föremål från Titanic för att visa upp dem på utställningsturnéer.

”Exempelvis var aktern den del av fartyget som förstördes mest när det sjönk, och nu har det mesta av aktern kollapsat”, säger han. ”Fören är ganska smal och den starkaste delen av fartyget, och den är fortfarande i rätt så gott skick.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...