Virtuell verklighet kan minska ångesten hos paranoida

Ett par virtual reality-glasögon har visat överraskande positiva resultat hos försökspersoner med paranoia. Glasögonen och den tillhörande filmen konfronterar paranoida med deras största rädslor.

17 maj 2016 av Karine Kirkebæk

Se rädslan i vitögat. Så lyder ett gammalt ordspråk som nu får en helt annat innebörd.

Forskare från Oxford University, England, har nämligen med hjälp av virtual reality, VR eller virtuell verklighet, skapat en möjlighet för att få människor som lider av paranoia – paranoid personlighetsstörning – att se rädslan i ögonen.

Placeras i skrämmande situation

I en studie som publicerats i British Journal of Psychiatry, drar forskarna slutsatsen att människor med paranoia kan lindra sina symptom betydligt med hjälp av en virtuell verklighet.

Människor som lider av paranoia tror felaktigt att andra människor övervakar dem eller är ute efter att skada dem.

Därför går forskarnas VR-upplevelse ut på att försökspersonerna upplever att de sitter i en tunnelbanevagn eller en hiss med andra människor. Upplevelser som med stor sannolikhet kan utlösa ångest hos dem.

I inslaget kan du se delar av den video som försökspersonerna fick se.

Paranoian dämpas

Efter bara 30 minuter i den artificiella situationen med en virtuell verklighet kunde forskarna uppmäta en markant mindre paranoia hos försökspersonerna.

Strax efter VR-upplevelsen hade 50 procent av försökspersonerna inte längre svår paranoia. Dessutom kände sig försökspersonerna sig långt mindre stressade i den verkliga världen.

Ett starkt verktyg

Daniel Freeman, professor i klinisk psykologi och forskaren bakom studien säger till Wired att man inte riktigt ännu kan se på VR som ett komplement till medicinering, men att det är ett "mycket starkt" verktyg.

Det kan bidra till att ge tillbaka den säkerhet som försvinner hos människor med paranoia.

Läs också

Kanske är du intresserad av...