Dricker du ditt kaffe svart? Då är du kanske en psykopat

Psykopater har en större förkärlek för bitter mat och bitter dryck som kaffe, mörk choklad och broccoli, visar ny forskning.

13 oktober 2015

Mörkt kaffe till ett mörkt sinne

Avskyr du socker i kaffet, och är din favoritdrink gin och tonic? Då kanske du borde boka en tid hos psykiatern. Ny forskning visar nämligen att ju mer dina smaklökar hungrar efter bitter mat och dryck, desto mörkare är din personlighet.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften ”Appetite”, fick 500 män och kvinnor se en lång lista med mat och dryck, som de på en skala från 1 till 6 skulle gradera utifrån hur mycket de tyckte om det.

Därefter fick de genomföra ett antal personlighetstester, som bland annat mätte i hur hög grad de uppvisade personlighetsdrag som narcissism, psykopati och sadism.

Forskarlagets slutsats var klar:

"Resultaten indikerar att ju mer försökspersonerna tycker om bitter mat och dryck såsom kaffe, mörk choklad och broccoli, desto mörkare personlighet har de", skriver forskarna bakom studien.

Grönsaker gör dig mer öppen

Huruvida sambandet mellan starkt kaffe och mörka karaktärsdrag kan tillskrivas biologi, psykologi eller båda delar, visar studien inte. Säkert är dock att människan är ganska ensam i sin förkärlek för bitter mat och dryck.

När andra djur sätter tänderna i en bitter godbit, börjar varningslamporna blinka. För människor med sadistiska drag kan att äta bitter mat jämföras med en åktur i en bergochdalbana, som ger ett sug i magen, står det i rapporten.

Det är inte första gången forskare hittar samband mellan våra matpreferenser och våra personlighetsdrag. Tidigare har man visat att människor som är öppna för nya upplevelser tycker mycket om grönsaker och fiberrik kost, samt att kaffedrickare i högre grad söker upplevelser som får adrenalinet att flöda.

Läs också

Kanske är du intresserad av...