Excentrisk fysiker inspirerar Tintins skapare

Hergé använde den schweiziske fysikern Auguste Piccard som inspiration, när han skapade den tankspridde professor Kalkyl i seriealbumen om Tintin.

6 augusti 2013 av Hans Henrik Fafner

Den schweiziske fysikern Auguste Piccard var på många sätt sinnebilden av den galne uppfinnaren. Han ville studera den kosmiska strålningen i den övre atmosfären, och använda den kunskapen för att utöka Albert Einsteins relativitetsteori.

För detta ändamål var han tvungen att komma högt upp, och han konstruerade därför en tryckkabin i aluminium. Han monterade den under en jättelik väteballong.

Den 27 maj 1931 lyfte han från den tyska staden Augsburg. Med sig ombord hade han sin assistent, Paul Kipfer, och redan från starten hade de problem. Medan de höll på att gå igenom farkosten en sista gång, såg de stadens skorstenar passera förbi nedanför, och insåg då att de redan hade lyft. De kämpade med ett kvicksilverutsläpp, och på hög höjd var de nära att kvävas, eftersom de inte hade med sig tillräckligt med syre. De nådde dock 15785 meters höjd och var därmed uppe i stratosfären, så en nöjd Piccard kunde leva med att inte heller landningen gick som planerat. Det var meningen att de skulle landa mjukt i Adriatiska havet, men i stället föll de ned på en glaciär i de österrikiska Alperna.

Piccard var entusiastisk och fortsatte sina ballongflygningar. Det blev totalt 26 stycken, och vid 1930-talets mitt nådde han 23 kilometers höjd, innan han bytte riktning i sin forskning. Genom att tillämpa samma teknik som i sina ballonggondoler började han nu konstruera djuphavsfarkoster tillsammans med sin son, Jacques.

Den belgiske tecknaren Hergé har senare berättat att Auguste Piccard stod modell, när han skapade den tankspridde professor Kalkyl till den populära serien om Tintin.

Läs också

Kanske är du intresserad av...