Forskare skär av håret för att överleva

Forskaren Nalini Nadkarni var tvungen att skära av håret på 45 meters höjd. Hon satt uppe i trädtopparna och studerade växt- och djurlivet, när håret plötsligt fastnade.

22 april 2014

I trettio år har jag studerat de växter och djur som lever i skogarnas trädtoppar. Det är som att klättra i berg – att klättra i träd är alltid förknippat med fara. När man gör det varenda dag är det dock lätt att glömma att man är över 30 meter upp i luften. Det kan kännas som en helt vanlig skogspromenad, när man äter sin lunch högt uppe i trädkronorna.

Fläta i karbinhaken

Tidigare satte jag upp mitt långa hår i två flätor, som jag fäste baktill, så att de inte var i vägen, men en dag glömde jag att fästa dem. Jag kände hur mitt rep drogs åt omkring en meter under mig. Inom loppet av några sekunder drogs repet åt så att min kind pressades mot det. Repet löper genom en karbinhake, som med hjälp av friktion hjälper till att kontrollera hastigheten, när man glider nedåt. Min fläta satt fast i haken, och den drog mer och mer i mitt hår och gjorde mer och mer ont.

Identiteten sitter i håret

Jag försökte dra mig upp och dra loss flätan. Det var omöjligt. Efter fem minuter insåg jag att jag var tvungen att skära av den. Mitt långa hår hade alltid varit en stor del av min identitet. Min far kom från Indien, där hår förknippas med skönhet och heder, men det sociala arvet kändes inte så viktigt, när jag hängde där.

Fläta på museum

Jag höll mig fast i repet med en hand, stack den andra handen i fickan, drog upp min fickkniv och började skära. När de sista hårstråna kapats föll all min vikt tillbaka i selen, och min fläta föll till marken. Jag gled ned till marken och plockade upp den. Vi hade ett museum med lustiga saker som vi hittat i trädkronorna, så jag tillfogade min fläta till utställningen för att påminna mig själv om hur viktigt det är att alltid behålla koncentrationen – inte minst när man befinner sig 45 meter över marken.

Nalini Nadkarni

Får anslag från National Geographic.

Sedan 1888 har National Geographic gett stöd åt mer än 10000 expeditioner och forskningsprojekt för att bidra till vår kunskap om om jorden, havet och himlen.

Expertis Skogsbiologi

Plats Costa Rica

Läs också

Kanske är du intresserad av...