© Shutterstock & Thomas Arnoldi

3 matvaror du kommer äta i framtiden

Rött kött slår hårt mot miljön, men i framtiden kommer vi kunna äta det med gott samvete. Matingenjörer har utvecklat en blodig vegetarisk biffen och en nederländsk forskare arbetar hårt med att kött som odlats i petriskål ska bli billigare än den äkta varan.

14 december 2017 av Martin Bernth

Vegbiffar fyllda med vegetariskt blod

© Impossible Fooda

Företaget Impossible Foods i USA har utvecklat en växtbaserad färsbiff som innehåller en av de viktigaste smakgivarna från riktigt kött – blod.

Heme är den hemliga ingrediensen som ger växtbiffen köttsmak och färg. Hememolekylen består av en järnatom som är bunden till färgämnet porfyrin. Järnhalten ger den metalliska smaken som blod är välkänt för.

Heme ingår i kroppens blodtransporterande protein hemoglobin, men forskarna har hittat en metod som gör det möjligt att skapa vegetariskt heme från sojabönor.

Få fler nyheter från vetenskapens värld med Illustrerad Vetenskaps NYHETSBREV

Ärter blir till trådiga kycklingstrimlor

© Beyond Meat

Företaget Beyond Meat har skapat en växtbaserad produkt som härmar kycklingköttets trådiga textur. Proteinerna utvinns från ärtväxter som torkas till ett pulver. Därefter tillförs andra torkade växtdelar, exempelvis fett i form av växtolja.

Företagets hemlighet är en maskin som värmer, kyler och sätter blandningen under tryck. På så sätt bildas en proteinstruktur som påminner om den som man hittar i kött. Slutresultatet är kycklingstrimlor som i princip inte går att skilja från den äkta varan.

Färs odlas i stora tankar

© Mark Post

Den nederländske forskaren Mark Post vid universitetet i Maastricht har under flera år förfinat tekniken att odla nötkött i petriskålar med muskelstamceller från kor.

Fördjupa dig i minsta detalj av vårt fantastiska universum med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

Nu arbetar han med att ta stamcellerna ur petriskålen och börja "brygga" cellkulturer till nötfärs i gigantiska bioreaktorer på upp emot 25 000 liter. En reaktor kan förse 10 000 människor med kött.

Se hur processen fungerar här:

Läs också

Kanske är du intresserad av...