5 saker du inte visste om öl

Hur mycket vet du egentligen om öl? Läs om varför vikingarna drack så mycket öl, och hur tjock man egentligen blir av en pilsner.

9 december 2013
  • Öl är beteckningen för en jäst alkoholdryck gjord av mältad säd (oftast korn), vatten, humle och jäst. Malten används som näring till jästen under jäsningsprocessen samt för att ge färg och smak. Den bittra humlen används primärt som smaktillsats.

  • Vi har bryggt och druckit öl sedan före år 6000 före Kristus. På den tiden bryggdes drycken av sumererna och babylonierna i Mesopotamien. Man har hittat reliefer på egyptiska gravar från år 2400 före Kristus som visar hur öl bryggs av krossat och torkat korn.

  • Bryggeriet Weihenstephan i Bayern i Tyskland anses vara världens äldsta ännu aktiva bryggeri. Det finns skriftliga källor som dokumenterar att man sedan år 1040 har bryggt öl på det tidigare benedektinerklostret.

  • Vikingarna drack stora mängder öl, delvis för att vattnet på den tiden kunde vara farligt för hälsan. Alla drack öl, även barn, som dock fick en något alkoholsvagare variant. På den tiden kryddade man med pors, enbär, rölleka, gråbo, ekbark och malört. Först på 1200-talet blev det vanligt att krydda med humle (ovan).

  • Om du tror att en pilsner innehåller mer energi än juice eller mjölk misstar du dig. Pilsneröl innehåller 38 kalorier per 100 gram, apelsinjuice 43, lättmjölk 48 och rödvin 73 kcal.

Läs också

Kanske är du intresserad av...