Afrika: världens nya kornbod?

Afrika har en del av världens bördigaste åkermark. Med moderna lantbrukstekniker skulle kontinenten kunna livnära sig själv och producera tillräckligt för export.

10 juli 2014 av Jr.

Afrika fick aldrig del av den gröna revolutionen med konstgödning, konstbevattning och bättre utsäde, som för några decennier sedan fördubblade skördarna i resten av världen. Det berodde på dålig infrastruktur, begränsade marknader, ineffektiv förvaltning och inbördeskrig efter kolonialtiden.

Afrika genomgår galopperande tillväxt

Många av dessa hinder försvinner nu. Den ekonomiska tillväxten i Afrika söder om Sahara har legat på omkring fem procent om året de senaste tio åren och därmed överträffat utvecklingen i EU och USA.

Experter anser att bönderna i Afrika söder om Sahara med befintlig teknik kan fyrfaldiga sin avkastning, och att de inte bara kommer att kunna livnära sig själva utan även exportera livsmedel, få välbehövliga intäkter och samtidigt bidra till att mätta resten av världen.

Kamp om jorden

Möjligheterna är enorma, och internationella lantbruksbolag slåss om att arrendera den bördiga afrikanska jorden. Myndigheterna är positiva, ibland i så hög grad att de struntar i de fattiga småböndernas äganderätt.

Läs artikeln: Jordens nya kornbod

Läs hela det djuplodande reportaget om kampen om Afrikas jord från National Geographic 7/2014:

OBS! Du måste ha en profil hos National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara några ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att fylla i dina uppgifter.

Läs också

Kanske är du intresserad av...