Framtidens föda: Tillbaka till rötterna

Tusentals av de grödsorter och husdjursraser som tidigare gav oss mat på bordet riskerar utplåning. De kan dock vara nyckeln till ett sätt att skydda världens livsmedelsförsörjning mot framtida sjukdomar och klimatförändringar.

I delstaten Iowa i USA ligger det ett 360 hektar stort jordbruk, där grödorna får lov att gå i frö. Det kan verka ologiskt, men allt på Heritage Farm står i stark kontrast till de omgivande åkrarna med sojabönor och majs i snörräta rader, som sinnebilden av modern lantbruksdrift.

Syftet med Heritage Farm är inte att odla utan att samla in fröer. Gården är hemvist för Seed Savers Exchange, en av USA:s största privatägda fröbanker.

Redan 1975 fick Diane Ott Whealy testamenterat några groddplantor från två gamla sorter, som hennes farfarsfar förde med sig till USA från Bayern 1870: Grandpa Ott’s purpurvinda och hans tyska ljusröda tomat.

Diane och hennes make, Kent, ville bevara dessa särpräglade sorter för eftervärlden och beslutade sig för att skapa en plats där människor kunde förvara och byta fröerna från sitt eget förflutna.

Bytescentralen har nu över 13000 medlemmar, och arvegodset, som består av fröer från många tusen varieteter, förvaras i kylrum, frysboxar och jordkällare. Runt en gammal röd stallbyggnad, som är täckt av Grandpa Ott’s djupt purpurfärgade purpurvindor, odlas en skön mångfald av utvalda grönsaker, örter och blommor.

”En gång om året registrerar våra medlemmar sina fröer i den här”, säger Diane Ott Whealy och räcker mig ett exemplar av 2010 års årsbok för Seed Savers Exchange. Den är tjock som en telefonkatalog, och sida efter sida är fylld med exotiska bönor, vitlök, potatis, paprikor, äpplen, päron och plommon – alla försedda med eget namn, personlig historia och särskilda karaktärsdrag.

Där finns ett äpple kallat Beautiful Arcade, en ”gul frukt med röda fläckar”, ett annat heter Prairie Spy och beskrivs som ”brådmoget”, och ett tredje, Sops of Wine, kan dateras till medeltiden. Där finns även en estländsk, gul cherrytomat förvärvad från ”en äldre rysk dam” i Tallinn, en böna hittad av arkeologer som letade efter fossil av dvärgelefanter i New Mexico, och en persisk stjärnvitlök från ”en basar i Samarkand”.

Gamla grönsakssorter har det senaste årtiondet blivit moderna bland en livsmedelsmedveten ny generation, som lägger vikt vid att äta lokala produkter och bevara de gamla sorternas smaker och egenskaper.

De gamla sorterna finns i stort sett bara på torgmarknader och i specialbutiker och har trängts ut från matbutikerna av moderna frukter och grönsaker av ett enda slag, som odlats fram för att tåla frakt och ha ett likartat utseende, inte för sin smaks skull.

Intresset för att bevara de gamla sorterna är dock mer än en flirt med välsmakande, lokalt odlad frukt och grönt. Det är även en kampanj för att skydda världens framtida livsmedelsförsörjning.

Prenumerera

Sju miljarder människor i världen. Följ med i utvecklingen. Prenumerera på National Geographic

Läs också

Kanske är du intresserad av...