Frankrike förbjuder matspill i matbutiker

Som första land i världen har Frankrike infört en lag som gör det olagligt för landets matbutiker och matproducenter att kasta bort mat.

9 februari 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Mer bröd och vin till alla!

Frankrike har som första land i världen infört en lag, som förbjuder matbutiker att kassera livsmedel, som tidigare åkt i containern för att de närmade sig sitt bästföredatum.

Lagen, som enhälligt godkändes i det franska parlamentet onsdagen den 7 februari, tvingar landets stora livsmedelskedjor att antingen skänka sina osålda matvaror till välgörenhetsorganisationer eller kompostera dem.

Bryter matbutikerna mot den nya lagen kan de ansvariga se fram emot böter på upp till en halv miljon kronor eller fängelse.

1,3 miljarder ton mat kasseras

I Frankrike kasseras årligen 7,1 miljoner ton mat, men fransmännen är inte de enda syndarna i Europa.

Enligt FN:s livsmedels- och lantbruksorganisation står EU-länderna tillsammans för ett årligt matsvinn på 89 miljoner ton.

Globalt handlar det om svindlande 1,3 miljarder ton om året. Det skulle räcka för att mätta tre miljarder människor.

STORT TEMA: MAT ÅT ALLA!

”Kampen har bara börjat"

Införandet av den nya lagen mot matsvinn är en stor seger för den gräsrotsrörelse som i flera år har kämpat för att få politikerna att göra något åt landets enorma matsvinn.

En av alla de som kämpat är lokalpolitikern och aktivisten Arash Derambarsh, som förra året inledde underskriftskampanjen ”Tio miljoner fransmän vill inte gå till sängs hungriga”.

För honom betyder den nya lagen dock inte att det går att luta sig tillbaka och slappna av.

”Kampen har bara börjat. Nu måste vi bekämpa matsvinn i restauranger, bagerier och skol- och företagsmatsalar”, säger han till den brittiska tidningen The Guardian.

Läs också

Kanske är du intresserad av...