Hirs är en global framgång

I en värld med ständigt stigande befolkningssiffror har forskarna börjat intressera sig för effektiva och tåliga spannmålsarter, som kan bidra till att säkra framtiden. En sådan är hirs.

15 april 2015

Hirs är en viktig näringskälla

Hirs hör liksom bovete och quinoa till de gamla sädesslagen. Vi förknippar nog hirs mest med gröt eller foder, men i Kina, Indien och Afrika är det en viktig näringskälla, som är rik på protein och näring och som kräver ganska lite vatten.

Tåligt hirs till folket

Kanske kan hirs även få en nyckelroll när det gäller att livnära världens växande befolkning. Den tål torka och hetta, den växer snabbt och är motståndskraftig mot skadedjur. Dessutom innehåller hirs inget gluten.

Klimatförändringar gör odling möjligen i Norden

Hirs tål inte frost, så i Norden är odling just nu aktuellt endast i Danmark och södra Sverige. Anders Borgen från det danska företaget Agrologica, som ägnar sig åt växtförädling och ekologiskt jordbruk, berättar att 2015 blir första året med dansk produktion av hirs. En kombination av intresse från konsumenterna och det varmare klimatet har gjort det möjligt. Om 10–15 år kan kanske resten av Norden också vara med: ”Klimatförändringarna flyttar ständigt på gränsen för odling av hirs längre norrut”, berättar Anders Borgen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...