Hur många lider av glutenintolerans?

Uppskattningsvis cirka en procent av den europeiska befolkningen tål inte gluten. Orsaken är sannolikt överdrivet höga halter av gluten i den västerländska kosten.

Vi vet inte exakt hur många som lider av glutenintolerans, eller celiaki, men det rör sig om cirka en procent av Europas befolkning. Det kan dock vara så att betydligt fler än de som fått diagnosen lider av sjukdomen utan att veta om det.

Celiaki är en autoimmun sjukdom som gör att kroppen reagerar på gluten som om det vore ett gift. Ingen klarar att bryta ner gluten – ett protein som finns i vete, råg och korn – helt. Tidiga människor åt inte spannmålsprodukter och vi utvecklade därför inte förmågan att bryta ner gluten. De flesta kan skilja ut glutenrester som slaggprodukter utan att bli dåliga, men det kan inte personer med celiaki. En av bovarna är en hög glutenhalt i kosten i västvärlden, säger Joseph Murray på Mayokliniken i USA.

Jordbrukare föredrar proteinrika sädesslag som ger hög avkastning och bagare vill ha glutenrikt mjöl, eftersom det ger brödet bättre konsistens. I pizzadeg och hamburgerbröd tillsätts ofta extra gluten. Inte bara bröd innehåller gluten. Det tillförs även i kryddor som klumpförebyggare och i köttpålägg för att höja proteinhalten.

Läs också

Kanske är du intresserad av...