Husmor i Dresden uppfann filterkaffet

En perkolator kunde lätt råka brygga kaffet för länge, och dåtidens kaffemaskiner hade en tendens att lämna sump i botten av koppen. Sedan var det problemet med eftersmaken. Den kunde man bli av med genom att filtrera kaffet genom en tygpåse, men den var besvärlig att rengöra efteråt.

23 augusti 2013

En perkolator kunde lätt råka brygga kaffet för länge, och dåtidens kaffemaskiner hade en tendens att lämna sump i botten av koppen. Sedan var det problemet med eftersmaken. Den kunde man bli av med genom att filtrera kaffet genom en tygpåse, men den var besvärlig att rengöra efteråt.

Trettiofemåriga Melitta Bentz var husmor i Dresden, och hon var irriterad på att hon inte kunde få kaffet som hon ville ha det. Det fick dessutom gärna vara praktiskt, för det gick åt en del kaffe i det dagliga hushållet. Så hon började experimentera, och en dag 1908 kom hon på lösningen. Hon hittade sin sons läskpapper och rullade ihop en bit av det till en strut. Denna satte hon i en gammal kopparkruka, som hon hade gjort små hål i, och så bryggde Melitta sin första kopp filterkaffe – utan sump i botten.

Melitta Bentz kom sedan fram till hur man skulle vika papperet, och så satte hon det själv i produktion. I dag har företaget 3600 anställda. Filtret gav dock även upphov till ett helt nytt sätt att dricka kaffe, och i Europa och Nordamerika är det i dag det vanligaste.

Läs också

Kanske är du intresserad av...