Iskaffe kommer från Vietnam

I slutet av 1800-talet var Vietnam under franskt kolonalistyre. Omkring 1890 anlade fransmännen stora kaffeplantager i höglandet nära gränsen till Laos, och naturligtvis drack man också kaffe (cà phé på vietnamesiska) lokalt. De franska kolonisterna insisterade dock på att få mjölk i kaffet, precis som hemma. Det var emellertid inte så enkelt. Man hade inga kylskåp, och det var svårt att förvara mjölk i den tropiska hettan, så man var tvungen att använda kondenserad mjölk.

23 augusti 2013

I slutet av 1800-talet var Vietnam under franskt kolonalistyre. Omkring 1890 anlade fransmännen stora kaffeplantager i höglandet nära gränsen till Laos, och naturligtvis drack man också kaffe (cà phé på vietnamesiska) lokalt.

De franska kolonisterna insisterade dock på att få mjölk i kaffet, precis som hemma. Det var emellertid inte så enkelt. Man hade inga kylskåp, och det var svårt att förvara mjölk i den tropiska hettan, så man var tvungen att använda kondenserad mjölk.

Vid någon tidpunkt kom någon på att vidareutveckla receptet till cà phé sua dá, som är vietnamesiskt iskaffe. Vietnameserna brygger sitt kaffe på en phin, som är en förenklad modell av den franska stämpelkannan. De häller i både kaffe och kondenserad mjölk, och tillsätter sedan vatten. När kaffet är klart, hälls det med is i höga glas.

Under Vietnamkriget gick stora delar av produktionen i stå, och efter det kommunistiska maktövertagandet kollektiviserades kaffeplantagerna. Resultatet var dålig kvalitet och små skördar, men med reformerna 1986 blev det på nytt möjligt att äga plantager privat, och produktionen kom igång. Vietnam är i dag världens näst största producent av kaffe, efter Brasilien och före Colombia.

Läs också

Kanske är du intresserad av...