Japan tar kaffet till sig ... på burk!

Det var holländska handelsfartyg som på 1800-talet förde det första kaffet till Japan. Det fanns ett visst intresse för den nya drycken, men den slog aldrig riktigt igenom. Den konservativa japanska kulturen vägrade att ge upp sitt te, och det höll i sig ända fram till tiden efter andra världskriget. Då skedde något. Japanerna arbetade hårt på att väcka liv i landets ekonomi efter kriget, och det ledde till större öppenhet, som skapade ett japanskt intresse för västerländsk kultur, däribland även kaffe.

23 augusti 2013

Det var holländska handelsfartyg som på 1800-talet förde det första kaffet till Japan. Det fanns ett visst intresse för den nya drycken, men den slog aldrig riktigt igenom. Den konservativa japanska kulturen vägrade att ge upp sitt te, och det höll i sig ända fram till tiden efter andra världskriget.

Då skedde något. Japanerna arbetade hårt på att väcka liv i landets ekonomi efter kriget, och det ledde till större öppenhet, som skapade ett japanskt intresse för västerländsk kultur, däribland även kaffe.

Trots det blev resultatet vad många skulle uppfatta som typiskt japanskt. Kaffet fick sitt första stora genombrott, när en lokal producent år 1965 började marknadsföra färdigt kaffe på burk. Detta slog an, och det blev ännu mer utbrett, när de första dryckesautomaterna började dyka upp 1973. Förutsättningen för denna teknik var det nya 100-yenmyntet, som myndigheterna hade satt i omlopp 1967.

Läs också

Kanske är du intresserad av...