Kafferitualen i Etiopien

En klassisk kopp kaffe i Etiopien tar tid. Den gamla kafferitualen är viktig för etiopierna, och även om man i vår tid tar sig en snabb kopp, liksom i resten av världen, ligger det något särskilt i kaffet på det traditionella sättet. Kaffet anses ju härstamma från Etiopien, så därför ligger det mycket nationell stolthet i kaffedrickningen. Det hela tar två eller tre timmar. När det ska bryggas kaffe, samlas hela familjen kring det, och man bjuder in grannar och vänner. Kaffet lagas på glödande träkol i en särskild kanna, som kallas för jebena.

23 augusti 2013

En klassisk kopp kaffe i Etiopien tar tid. Den gamla kafferitualen är viktig för etiopierna, och även om man i vår tid tar sig en snabb kopp, liksom i resten av världen, ligger det något särskilt i kaffet på det traditionella sättet. Kaffet anses ju härstamma från Etiopien, så därför ligger det mycket nationell stolthet i kaffedrickningen.

Det hela tar två eller tre timmar. När det ska bryggas kaffe, samlas hela familjen kring det, och man bjuder in grannar och vänner. Kaffet lagas på glödande träkol i en särskild kanna, som kallas för jebena.

Men först förberedelserna. Man sätter sig i ring runt bålet, på en matta av nyplockade blommor och gräs. Sedan mals bönorna, och medan aromen sprider sig, bränner man rökelse för att göra det hela ännu mer väldoftande.

Sedan sätts jebenan på elden, och den första omgången kaffe serveras i små kopper utan handtag. Första serveringen heter abol bunna. Därefter häller man mer vatten i jebenan, och så är tona bunna, den andra serveringen, på god väg. Under tiden pratas det, och så lagas tredje serveringen, som heter baraka – välsignelsen.

Kafferitualen består av tre koppar kaffe, och det betraktas som mycket ohövligt att nöja sig med en eller två koppar.

Läs också

Kanske är du intresserad av...