Kärnfria tomater ger bina ledigt

Japanska forskare har utvecklat en kärnfri tomat, som inte kräver pollinering. Tomaten är dessvärre inte ätlig, men det är kanske något forskarna kan ändra på.

12 augusti 2014

Tomater måste pollineras för att producera frukter. I regel hjälper honungsbin till med det, men de är inte aktiva hela året, och då får tomatodlarna själva stå för pollineringen.

Det arbetet kan de kanske snart slippa, för forskare vid Tsukubauniversitetet i Japan har utvecklat en tomat som inte kräver pollinering. Frukterna på denna planta börjar växa så snart plantan blommar (se bilden), och de producerar inga kärnor.

Kärnfri tomat

Tomatfrukten är dessvärre inte ätlig, eftersom stamfröet kommer från en prydnadsväxt. "Men om vi kan korsa en ätlig tomat med denna nya tomat, kan vi producera mattomater utan behov av pollinering", säger professor Hiroshi Ezura vid Tsukubauniversitetet. Kärnfria vindruvor och clementiner har länge gått att köpa i butiken och snart kanske den kärnfria tomaten kan göra dem sällskap.

Det slutar emellertid inte med det, för tekniken kommer att kunna tillämpas på andra grödor, till exempel aubergine och paprika, som båda – liksom tomaten – hör till familjen potatisväxter.

Så ser den kärnfria tomaten ut

Läs också

Kanske är du intresserad av...