Mängd mat som går till spillo globalt: 50 %

Matspillet är så omfattande att det utgör ett hot mot framtidens behov av att mätta det växande antalet människor på jorden. Vi kan emellertid göra något åt det. Dela med dig av dina bästa tips för att undvika matspill.

22 maj 2014 av Jonathan Foley

Vi känner alla till matspillet: Grönsakslådan töms, och skrynkliga morötter och alltför levande gurkor hamnar i soptunnan. Soppan eller grytan från förra veckan går samma väg.

Hälften av all mat går till spillo

Faktum är att uppskattningsvis upp till 50 procent av all mat, mätt i vikt, går förlorad. Det motsvarar 25 procent av alla producerade kalorier.

År 2050 kommer världens befolkning troligen att ha vuxit med två miljarder till hela nio miljarder, och behovet av livsmedel kommer då att vara dubbelt så stort som i dag. Det är en enorm utmaning och en god anledning till att granska våra matvanor.

Matspillet kan lätt begränsas

Av alla de möjligheter vi har för att öka tillgången på mat för framtidens behov är begränsningen av matspillet en av de effektivaste.

Läs mer om hur vi säkrar framtidens livsmedel, här, och tipsa andra läsare om hur du själv får ut mesta möjliga av innehållet i ditt kylskåp.

Tipsa oss: stoppa matspillet

Läs också

Kanske är du intresserad av...