Matspill: 1,3 miljarder ton livsmedel går till spillo varje år

Det motsvarar att en tredjedel av all den mat som årligen produceras globalt – tillräckligt för att mätta tre miljarder människor – hamnar i soptunnan.

18 augusti 2014 av Elizabeth Royte

Matspill leder till klimatproblem

Matspill är dyrt inte bara för den enskilda familjen (en svensk familj slänger mat för i genomsnitt 5000 kronor om året). Det bidrar också i stor utsträckning till det växande klimatproblemet:

Om det globala matspillet vore ett land skulle det vara den tredje största källan till utsläpp av växthusgaser i världen efter Kina och USA.

Matspillet kan minskas

I utvecklingsländerna sker det största spillet i samband med produktionen, hanteringen och bearbetningen av livsmedlen. Enkla lösningar för kylning, emballering och bättre transporter kan få en enorm betydelse. Till exempel har det hjälpt tomatodlare i Afghanistan att reducera sitt spill från femtio till fem procent.

I industriländerna förekommer det största matspillet i livsmedelskedjans detalj- och konsumentled, och här kan ekonomin lätt sätta käppar i hjulet för enkla lösningar. För matbutiker kan det till exempel vara mer lönsamt att kasta överflödiga äpplen i avfallscontainern än att sänka priset på dem, för det skulle minska försäljningen av äpplen till fullt pris.

Matspill är ett hån mot dem som svälter

Att ha för mycket mat är emellertid inte bara ett lyxproblem. Världen klarar inte längre av det. Det är för kostsamt på alla sätt, och det är ett hån mot de miljoner människor som inte har tillräckligt att äta.

Läs artikeln: Matsvinnet är kostsamt

Läs hela redogörelsen för hur attityden till matspill håller på att förändras, och om hur långt vi faktiskt kan nå med små medel i den fullständiga artikeln från National Geographic 8/2014 här:

OBS! Du måste ha en profil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara ett ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...