Matspill: Så mycket kastar vi!

Visste du att omkring 24 % av alla kalorier i världen slutar som matspill? Att Italiens årliga matspill skulle kunna mätta Etiopiens undernärda befolkning. Här har vi samlat siffror och fakta om hur mycket mat vi kastar till vardags.

12 augusti 2014

Stora delar av jordens dyrbara mat slutar som sopor. Detta spill sker på många olika nivåer och har långtgående konsekvenser för det globala klimatet, för lokalsamhället och för den enskilde konsumentens plånbok. Matspill definieras i regel som den mat som kastas bort, trots att den är ätlig för människor. Det kan vara rester från middagsbordet eller den sista skvätten yoghurt, som inte går att få ut ur förpackningen.

Det dolda matspillet

Vi slösar även bort många ton mat om året, på grund av att vi köper för mycket och helt enkelt inte hinner äta maten, innan den blir för gammal. Man talar dock även om det dolda matsvinnet, som omfattar grödor och djur, som kunde ha blivit till människoföda, om de behandlats eller utnyttjats optimalt genom hela kedjan från producent till butik och konsumentens bord.

Biprodukter från livsmedelsproduktionen, som inte är lämpade för människoföda, kan också utnyttjas bättre, så att de till exempel kan bli biogas i bussar och andra transportmedel.

Guiden ”Kasta mindre mat” riktar fokus mot matspill

Nordiska ministerrådet har gett ut guiden "Kasta mindre mat" med praktiska tips om hur storhushåll som hotellkedjor, restauranger, matsalar med mera kan förebygga och reducera matsvinn. Målet är att alla som jobbar inom branschen ska kunna använda guiden för att hitta inspiration för sitt eget arbete för att minska matspillet.

Årligt matspill per person i förhållande till hushållens storlek:

Ju färre i hushållet desto större matspill, visar en dansk studie. Allt fler bor ensamma, och singlarna efterlyser mindre förpackningar av många livsmedel.

Visste du att ...

  • Frankrikes årliga matspill skulle kunna mätta hela Demokratiska republiken Kongo.
  • EU-länderna kastar årligen tre miljoner ton bröd – det motsvarar hela Spaniens förbrukning av bröd.
  • Italiens årliga matspill skulle kunna mätta hela Etiopiens undernärda befolkning.

Läs också

Kanske är du intresserad av...