Sockerchocken som tar kål på oss

Socker i stora doser är inte bara tomma kalorier - det är rena giftet, säger forskare

26 november 2013 av Rich Cohen

De flesta har nog hört talas om fetmaepidemin, som har drabbat framför allt USA, men som även sprider sig snabbt i vår del av världen. Förekomsten av svår övervikt här hemma har ökat markant under de senaste decennierna, trots att intaget av fett länge varit sjunkande.

Omkring 54 procent av alla män och 39 procent av kvinnorna i Sverige räknas som överviktiga med ett Body Mass Index (BMI) på 25-30, medan tolv procent av männen och elva procent av kvinnorna betraktas som feta - med ett BMI på 30 eller mer.

Socker blir fett

Den främsta orsaken till det är socker, och i synnerhet fruktos, anser njurspecialisten Richard Johnson vid University of Colorado i Denver i USA, och flera andra experter. Sackaros eller rörsocker består av lika delar glukos och fruktos, där den sistnämnda är den typ av socker som förekommer naturligt i frukt. Det är även den som ger strösocker dess behagliga sötma. Richard Johnson förklarar att medan glukos förbränns av celler överallt i kroppen, bryts fruktos ned framför allt i levern. Får man i sig för mycket av det, till exempel i form av snabba kolhydrater i läsk och godis, bryter levern ned fruktosen och producerar fetter som kallas för triglycerider.

Fetter kan leda till diabetes

En del av dessa fetter stannar kvar i levern, som efter långvarig påverkan kan anhopa fett och få nedsatt funktion. Många av triglyceriderna pressas dock även ut i blodet. Med tiden stiger blodtrycket, och vävnaderna blir allt mer resistenta mot insulin. I ett försök att korrigera detta producerar bukspottkörteln mer insulin. Till slut uppstår ett tillstånd som kallas metaboliskt syndrom, som utmärks av fetma, i synnerhet runt midjan, för högt blodtryck och andra ämnesomsättningsförändringar som – om de inte hålls i schack – kan leda till typ 2-diabetes (även kallas åldersdiabetes) med ökad risk för hjärtinfarkt.

Socker är gift Nyligen har USA:s hjärtfond, American Heart Association, anslutit sig till kören av röster som varnar för alltför mycket tillsatt socker i kosten. Skälet är dock att socker är kalorier utan något näringsmässigt värde. Richard Johnson och hans kollegor invänder dock att det innebär att man missar poängen. För mycket socker är inte bara tomma kalorier – det är gift. "Det har inget med kalorier att göra", säger endokrinologen Robert Lustig vid University of California. "I stora doser är socker ett gift."

Varför är vi då så sockertokiga, om det är så skadligt för oss? Ladda ned hela artikeln gratis, och få svaret här:

När du klickar på Ladda ned-knappen uppmanas du att logga in. Om du inte redan är registrerad som medlem av natgeo.se uppmanas du att skapa en profil. Det tar bara en minut och är helt gratis.

Sockerrus

Svenskar konsumerar i genomsnitt 17,5 kilo tillsatt socker om året. Det kan jämföras med att amerikaner äter i genomsnitt 35 kilo tillsatt socker om året - över 95 gram om dagen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...