Söderns solmogna skatter

Tomaten verkar i det närmaste vara en grundingrediens i medelhavsköket, men det är faktiskt inte så många år sedan den första gången kom till Europa.

12 juni 2014

Härstammar från Sydamerikas slätter

Tomaten härrör ursprungligen från Sydamerikas västra slätter. Den hör till familjen potatisväxter och är därmed släkt med potatis, paprika och aubergine. Den färgglada frukten fördes till Spanien av de spanska erövrarna omkring 1540, och därifrån spred den sig till Italien och vidare till resten av Europa.

Tomaten kom till Europa som prydnadsväxt

Såvitt man vet var de första tomater som nådde Europa gula. Kanske är det därför italienarna kallade frukten pomodoro, ”gyllene äpple”. Tomaten fördes emellertid inte till Europa som ett livsmedel.

Den kom hit som prydnadsväxt, eftersom de starka färgerna fick människor att tro att den var giftig och kanske till och med orsakade cancer.

Det var först en bit in på 1700-talet som tomaten på allvar blev en grundläggande beståndsdel i Sydeuropas kök. Den nådde ungefär samtidigt Norden. Vid det laget började man även uppmärksamma dess många hälsomässiga fördelar. Tomater är rika på C-vitamin och antioxidanter, och i dag tillskrivs den flera sjukdomsförebyggande egenskaper.

Tomater odlas i hela världen

Tomater odlas över större delen av världen, även i Sverige, men vi är en liten aktör på marknaden. År 2010 producerade vi cirka 13 800 ton tomater – uteslutande i växthus. På sydligare breddgrader, bland annat i Spanien, som tillsammans med Italien är en av Europas stora tomatproducenter, odlas tomater även i det fria från juni till september, och utbudet är betydligt större och mer exotiskt än här hemma. Intensivt odlande har dock under det senaste århundradet hotat växten.

Hotet från bekämpningsmedel

Just nu debatterar man häftigt i hur hög grad genmodifiering och bekämpningsmedel har påverkat dess biologiska mångfald och näringsvärde. Oavsett hur det är med det har stordriftslantbruk lett till att färre lokala sorter odlas.

Små lantbruk och genbanker i Spanien har själva tagit initiativ till att sällan odlade tomater bevaras. Tack vare dem kan även kommande generationer av spanjorer – och vi andra – få glädje av en varierad symfoni av tomater.

Tomatproducenter

Så mycket producerar världens tio största tomatodlare. I miljoner ton: Kina: 50,1 Indien: 17,5 USA: 13,2 Turkiet: 11,3 Egypten: 8,6 Iran: 6 Italien: 5,1 Spanien: 4 Brasilien: 3,8 Mexiko: 3,4

Läs också

Kanske är du intresserad av...