Spå din framtid i kaffesump

I Turkiet drack man kaffe långt innan drycken blev känd i Europa. Redan för omkring 500 år sedan uppstod den tradition som fortfarande utgör sinnebilden av turkiskt kaffe. Kaffet mals fint och kokas i en liten kanna, som heter cezve, och sedan hälls det direkt upp i koppen för servering. Det betyder att det följer med en del kaffesump, och det gav tidigt upphov till en annan turkisk kaffetradition, som har spridit sig till andra delar av världen. Det var turkarna som kom på att man kan spå i kaffesump.

23 augusti 2013

I Turkiet drack man kaffe långt innan drycken blev känd i Europa. Redan för omkring 500 år sedan uppstod den tradition som fortfarande utgör sinnebilden av turkiskt kaffe.

Kaffet mals fint och kokas i en liten kanna, som heter cezve, och sedan hälls det direkt upp i koppen för servering. Det betyder att det följer med en del kaffesump, och det gav tidigt upphov till en annan turkisk kaffetradition, som har spridit sig till andra delar av världen. Det var turkarna som kom på att man kan spå i kaffesump.

Fenomenet är enligt forskare vid Bilgiuniversitetet i Istanbul lika gammalt som det turkiska kaffet, och det frodas fortfarande. Det är dock viktigt att följa reglerna. Man får bara dricka ur koppens ena sida. När man är färdig och det bara är sump kvar i bottnen, lägger man fatet upp och ned ovanpå koppen. De ska hållas ihop tätt, och man höjer fatet och koppen till brösthöjd, för runt dem några gånger i en cirkelrörelse moturs, och vänder sedan koppen så att sumpen rinner ned på fatet.

Innan man lyfter koppen är det viktigt att önska sig något, och först då tittar man på de avteckningar som sumpen har lämnat på koppens insida. Människor som är insatta i ämnet kan läsa ut mycket av sumpen, medan människor med en ytligare kunskap om konsten mer använder det som ett sätt att umgås. Precis som med horoskop är det inte alla som tror på spådomarna från kaffet, men för många turkar har ritualen blivit en rolig umgängesform, när man sitter och har trevligt runt en kopp kaffe.

Läs också

Kanske är du intresserad av...