Stenålderskost gör oss friskare: sant eller inte?

Enligt förespråkare för stenålderskost kan vi undgå livsstilssjukdomar som hjärtproblem, högt blodtryck, diabetes och cancer, om vi väljer den kost våra jägare-samlareförfäder åt.

30 september 2014 av Ann Gibbons

Stenålderskost verkar vara vår tids mantra: Ät som våra jagande och samlande förfäder gjorde, och bli friskare, smalare och gladare.

Stenålderskroppar i en snabbmatsvärld

Bakom budskapet ligger idén att vi genetiskt sett är konstruerade för den kost våra förfäder åt, och att evolutionen inte har hängt med i förändringen av våra kostvanor. Vi är med andra ord fångade i stenålderskroppar i en snabbmatsvärld.

Stenålderskost: Fungerar den?

Vad är bluff och vad är fakta? Vad bestod stenåldersmänniskans kost egentligen av? Det har National Geographic bestämt sig för att undersöka vetenskapligt. Resultaten är överraskande.

Läs artikeln: Ska vi äta som på stenåldern

Fördjupa dig i den spännande artikeln, och ta själv ställning till om du tror på att stenålderskost är framtiden. Läs hela artikeln från National Geographic nummer 9/2014 här:

OBS! Du måste ha en användarprofil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara några ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...