3 skäl: Därför är sjusovare överlägsna

Om snooze-knappen är din bästa vän, och du helst lägger nattens tidiga timmar på allt möjligt annat än att ligga i din säng, så har vi goda nyheter. Du kan nämligen vara en särskilt överlägsen version av människorasen.

23 augusti 2017 av Nanna Vium / Illustrerad Vetenskap

Det är nog få som njuter av ljudet av väckarklockan, som piper oss i ansiktet tidigt på morgonen.

Somliga är dock lite snabbare än trycka på snooze-knappen och tillåta sig att stanna kvar under det varma täcket – 10, 20, 30 minuter till. Kanske som resultat av att man inte gick till sängs i tid kvällen innan.

Hör du till dem behöver du vare sig känna dig slapp eller klandra dig själv för din dåliga karaktär.

Enligt vetenskapen finns det nämligen flera skäl till att du ska vara glad för ditt rebelliska sömnmönster.

1. Du är intelligentare

Du kan börja skryta med din förmåga att hålla täcket kroppsvarmt på morgonen och att lägga nattens timmar på att sträcktitta på amerikanska serier.

En undersökning av mer än 1000 tonåringar utförd av forskare vid universitetet i Madrid visar nämligen att nattugglor, som har svårt att komma ur sängen på morgonen, bland annat med större sannolikhet får högre poäng i ett induktivt resonemangsprov jämfört med sina morgonpigga motparter.

Det är ett test som har visat sig ge en bra bild av generell intelligens och akademisk förmåga.

En annan undersökning av forskare från bland annat University of Sydney med vuxna deltagare kom till samma slutsats.

”Våra resultat indikerar att kvällspigga, till skillnad från vad många kanske tror, med större sannolikhet har en högre intelligenskvot”, sade forskaren Richard D. Roberts i ett nummer av den vetenskapliga tidskriften Personality and Individual Differences.

2. Du är mer kreativ

En undersökning med rubriken ”Därför är nattugglor intelligentare” av forskare från bland annat University College London tar sin utgångspunkt i att kreativitet ofta kommer av en okonventionell attityd till saker och ting, som gör att man kommer på alternativa lösningar.

En del av slutsatsen är att personer med ett mer okonventionellt sovmönster ofta är mer kreativa.

En annan undersökning av anställda inom US Air Force visar att ”kvällstyper” är markant bättre på så kallat lateralt tänkande än ”morgontyper” – även om testet genomförs tidigt på morgonen.

Lateralt tänkande är det man populärt kallar ”att tänka utanför lådan”’ och associeras ofta med kreativ problemlösning.

3. Du tjänar mer pengar – och äger en bil

”You snooze you lose”, lyder ett talesätt. Enligt vetenskapen är det dock helt fel.

En undersökning av mer än 1000 vuxna män och kvinnor utförd av forskare från bland annat University of Southhampton visar att nattugglor oftast har en högre inkomst än de morgonpigga – och även med större sannolikhet äger en bil.

>> IQ-TEST: Testa din IQ i Illustrerad Vetenskaps stora IQ-test

Läs också

Kanske är du intresserad av...