Hjärnan undersöks med ny hjälm

Hjärnan kan nu undersökas med en ny, innovativ hjärnhjälm, som gör det lättare att tidigt upptäcka hjärnsjukdomar.

12 november 2013

Som regel får man sin hjärna undersökt bara om någonting inte är som det ska. Det vill Tan Le försöka ändra på. Insamling av hjärndata kräver traditionellt att man undersöker ett stort antal personer på samma plats, vilket är en både utdragen och kostsam process. Oftast ingår också bara sjukdomsdrabbade personer i studierna, vilket innebär att man inte får någon information om hur friska hjärnor fungerar.

Flyt med tankens kraft

Nu har Tan Le utvecklat en apparat som man sätter på huvudet och som registrerar hjärndata hos försökspersoner som via internet löser uppgifter de fått av forskarna. Hjärndata som samlats in kan därefter på elektronisk väg överföras till forskarna, som kan studera informationen i sin helhet. På så vis kan forskarna samla in data från hundratals eller tusentals försökspersoner på relativt kort tid. "Hjälmen", som registrerar tankar, känslor och uttryck, kan förse bäraren med till synes övernaturliga krafter som att fokusera på att flytta en kvadrat över en bildskärm och se den röra sig med enbart tankekraft.

Tan Les uppfinning skulle kunna bidra till effektivare inlärningsverktyg. Kanske kan den också hjälpa oss att upptäcka hjärnsjukdomar tidigare och att effektivisera behandlingsmetoderna.

Vi stöder begåvningarna

National Geographic stöder varje år unga, banbrytande äventyrare, forskare och berättare för att uppmärksamma deras viktiga arbete med att öka vår kunskap om världen och ­hjälpa dem på traven tidigt i karriären.

Läs också

Kanske är du intresserad av...