Kärlek och omsorg ger kloka barn

Hjärnan är vid födseln utrustad med 100 miljarder nervceller och har en enorm potential. För att denna potential ska förverkligas krävs det dock att barnet växer upp i en kärleksfull miljö.

20 januari 2015 av Yudhijit Bhattacharjee

Barnets utveckling är ett mysterium

Även om vi har uppfostrat barn i tusentals år har vi bara begränsad kunskap om hur spädbarn med osäkra rörelser förvandlas till småbarn, som kan gå, prata och diskutera sängtider med sina föräldrar. Nu har vi några av svaren.

Hjärnans aktivitet stiger

En undersökning visar att mycket kärlek, omsorg och uppmärksamhet höjer hjärnaktiviteten och sår fröet för en sund hjärnutveckling. De barn, vars föräldrar pratade mest med dem, fick bättre resultat i IQ-tester i treårsåldern. De klarade sig även bättre i skolan som nio- och tioåringar. Barnets utveckling påverkas alltså mycket av kärlek.

Läs mer om barnets utveckling och hjärna

Läs allt om vad den senaste forskningen kan berätta om spädbarnets fenomenala hjärna, och få inspiration för hur du stimulerar ditt barn optimalt i hela artikeln från National Geographic nummer 1/15 här:

OBS! Du måste ha en profil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa en sådan och tar bara ett ögonblick. När du klickar på nedladdningsknappen får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...