Blind man kan se med hjälp av klickljud

Daniel Kish säger att synen inte sitter i ögonen utan i hjärnan. Den 47-årige mannen har varit blind i stort sett hela sitt liv, men han orienterar sig genom ekolokalisering.

15 juli 2013

Det Daniel Kish så elegant behärskar är helt otroligt och får en att fundera på hur stor outnyttjad potential människokroppen egentligen har.

Daniel Kish föddes med cancer i ögonens näthinna, och för att rädda hans liv opererades båda ögonen bort när han var 13 månader gammal.

Strax därefter började han göra ett klickljud med tungan. Det verkade hjälpa honom att undvika att krocka med föremål i sin omgivning. I dag är han 47 år och tar sig fram huvudsakligen med hjälp av ekolokalisering – som en fladdermus.

Han är så bra på det att han kan cykla i trafiken. Han är ordförande i välgörenhetsorganisationen World Access for the Blind, som undervisar i konsten att använda klickljud.

Hur fungerar ekolokalisering för människor?

Varje klick med tungan skapar ljudvågor, som kastas tillbaka av omgivningen. Jag hör dem som svaga ekon. Min hjärna bearbetar ekona och omvandlar dem till dynamiska bilder. Det är som att föra ett samtal med sin närmaste omgivning.

Vilka bilder ser du för ditt inre när du klickar?

Varje klick är som en svag kamerablixt. Jag skapar en tredimensionell bild av omgivningen. Om jag står nära kan jag lokalisera en stav som är ett par centimeter tjock. På fem meters håll känner jag igen bilar och buskar. Hus ser jag på 50 meters avstånd.

Varför använder du då din långa vita stav?

Jag har svårt att upptäcka små föremål som befinner sig långt ner, och även nivåskillnader eller gropar i vägen.

Hur är det att cykla med hjälp av ekolokalisering?

Det är spännande, men jag måste vara väldigt fokuserad och verkligen koncentrerad på akustiken. Jag klickar upp till två gånger i sekunden, vilket är mycket oftare än normalt.

Är det farligt att utforska världen på det viset?

Trots att jag som barn klättrade i precis allt möjligt och omöjligt har jag aldrig brutit något.

Hur svårt är det att undervisa andra i ekolokalisering?

World Access har undervisat cirka tusen blinda i 30 länder. Många förvånas av hur fort de ser resultat. Jag tror att ekolokalisering är en latent förmåga hos människan. Hjärnan verkar ha förmågan och jag har aktiverat den. Synen sitter inte i ögonen, utan i hjärnan.

Läs också

Kanske är du intresserad av...