Robot avslöjar bröstcancer med 99 % precision

En ny typ av artificiell intelligens slår läkarna med hästlängder. Den har lärt sig att arbeta 30 gånger snabbare än människor och med en minimal felmarginal, när det kommer till att diagnosticera bröstcancer.

30 september 2016 av Karine Kirkebæk / Illustrerad Vetenskap

Ny teknik prickar rätt 99 gånger av 100.

Forskare vid Houston Methodist Research Institute har konstruerat en artificiell intelligens som är väldigt skicklig på att upptäcka bröstcancer.

Stephen Wong, som står bakom undersökningen, säger till Science Daily att mjukvaran konstruerats för att kontinuerligt bli smartare, och att den kan gå igenom flera miljoner journaler på mycket kort tid.

På så sätt kan den artificiella intelligensen genom att jämföra med en enorm databas av både forskning och tidigare cancerprover bättre fastslå om kvinnors mammografier avslöjar antingen cancer eller risk för cancer.

30 gånger snabbare

Genom att analysera och samköra läkarnas journalanteckningar, forskning och patientens personliga sjukdomshistoria kan mjukvaran nu diagnosticera bröstcancer med 99-procentig precision.

Det är 20 gånger mer exakt än vad läkare av kött och blod klarar av.

I det senaste försöket testade forskarna mjukvaran på 500 bröstcancerpatienter, och på några timmar hade den artificiella intelligensen identifierat alla kvinnornas specifika undergrupper av cancer – 30 gånger snabbare än läkarna.

Varannan blir rädd

Mammografi är en flitigt använd metod för att upptäcka bröstcancer i många länder. Metoden har dock sina brister, och i USA får varannan kvinna efter ett prov reda på att de kanske har cancer.

Det nya tekniken ska även förhindra att ett stort antal kvinnor kallas till uppföljande biopsier, som är onödiga, eftersom läkarnas misstanke om cancer är ogrundad.

Läs också

Kanske är du intresserad av...